Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

První čtvrtletí očima policistů

HODONÍNSKO: Ubylo nápadu trestné činnosti i mrtvých na silnicích 

Jak vypadalo první čtvrtletí letošního roku z pohledu policistů? Jak již titulek napovídá, tak velmi pozitivní je pro nás zjištění, že za první tři měsíce neevidujeme žádnou oběť dopravní nehody. Dopravních nehod sice přibylo, ale mají mírnější následky než za stejné období  loňského roku. Při dopravních nehodách pak sehrál roli alkohol dvakrát častěji.

Dopravní nehody leden až březen 2010 2009
Celkem 82 65
Úmrtí 0 5
Zranění 46 51
Alkohol 8 4

Dalším ukazatelem pro policisty je nápad trestné činnosti. I zde jsme zaznamenali pokles evidovaných trestných činů, i když jen o pár skutků. Největší podíl na celkové trestné činnosti má, tak jako pokaždé, trestná činnost majetkového charakteru. Okres Hodonín je nejvíce zatížen krádežemi prostými. Jedná se především o krádeže v obchodech, kancelářích, ale také například častý jev vykradených vozidel.  Dalším druhem majetkové trestné činnosti jsou tzv. vloupačky. Pachatelé se nejčastěji vloupávají do rodinných domů, restaurací, obchodů a dalších objektů.

Nelichotivým zjištěním je nárůst trestné činnosti násilného charakteru. Tady se počet skutků oproti loňskému roku zvýšil. Jedná se především o trestné činy Úmyslné ublížení na zdraví, Loupež, Vydírání nebo Nebezpečné vyhrožování.

Trestná činnost leden až březen 2010 2009
Celkem 528 536
Majetková trestná činnost 241 232
Krádeže prosté 117 128
Krádeže vloupáním 69 65
Násilná trestná činnost 49 35

Posledním statistickým vyčíslením jsou evidované případy sebevražd. V prvním čtvrtletí letošního roku jsme zaznamenali jedenáct případů. V roce předchozím to bylo za stejné období případů osm. Nejčastějším způsobem spáchání sebevraždy je oběšení, zastřelení či řezná poranění.

nprap. Petr Zámečník

vytisknout  e-mailem