Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

První pololetí v Ostravě

Ostrava - shrnutí kriminality za první pololetí 

Dobré zprávy
 
První pololetí roku 2014 znamenalo pro Ostravu také snížení počtu prověřovaných trestných činů. Pokles není nikterak malý, meziroční srovnání poloviny roku 2013 a 2014 znamenalo v letošním roce snížení o 1 300 trestných činů. Celkově bylo v prvním pololetí zjištěno 7 847 trestných činů. Z hlediska dlouhodobého vývoje pak lze konstatovat, že jde o nejnižší počet trestných činů od roku 2007.
Za zmínku pak stojí bezpochyby i hojně diskutovaná a pozornosti neunikající násilná kriminalita. V této oblasti došlo na Ostravsku v prvním pololetí rovněž k poklesu zjištěných trestných činů a to o 39 událostí (srovnání pololetí 2013/2014). Celkem bylo letos prověřováno v prvním pololetí 439 trestných činů násilné kriminality. Pokles počtu této trestné činnosti je evidentní a je nejnižší v podstatě od novodobé historie evidenčně statistického systému kriminality (tedy od roku 1990).
Došlo ke spáchání jedné vraždy (ve stadiu pokusu, byli jste informováni střelba na oddělení psychiatrie nemocnice). Spácháno bylo také 84 loupeží, což znamená při srovnání s loňských pololetím jde o snížení o 44 zločinů loupeží. Nicméně jako tradičně je nutné dodat, že počet oznámených loupeží je vyšší, než je uvedeno, neboť některé oznámené skutky jsou fiktivní. V průběhu prověřování či vyšetřování policisté často až po řadě provedených úkonů zjistí skutkový stav věci, tedy, že událost byla například vymyšlena. Důvody mohou být různé, ať už se jedná o „pouhou“ ztrátu majetku (dokladů, telefonu, peněženky..), omluvu pozdních příchodů domů či prohru financí při hře a mnohé další. K jiným trestním jednáním došlo odlišně, než bylo původně prvotně oznámeno a protiprávní jednání je tedy překvalifikováno. Nejde o zločiny loupeží, ale například krádeží či zpronevěr. Tato data se do statistik loupeží nedostanou, nicméně po oznámení skutku je nutné konat v každém skutku prověřování či vyšetřování, což vyžaduje adekvátní nasazení sil a prostředků policie.
Největší podíl z celkové kriminality na území Ostravy pak tvoří majetkové kriminalita. Při meziročním srovnání zjišťujeme rovněž pokles a to o 1 409 trestných činů (celkově oznámeno letos 5 290 skutků), což je pokles o pětinu (21 procent).
Také v kategorii zranitelných obětí, krádeží při kterých se obětí stávají senioři, zjišťujeme pokles počtu spáchaných činů. V prvním pololetí roku 2014 bylo o 108 těchto obětí méně (celkem 135), což při meziročním srovnání činí zhruba 44 procent.
A zhruba o třetinu (konkrétně 34,95 procent) se snížil také počet krádeží věcí z vozidel. Ve srovnání s prvním pololetím roku 2013 bylo napadeno o 620 vozidel méně. Zhruba o 40 procent se snížil i počet krádeží z rodinných domů (spáchaných vloupáním), jde o pokles 37 trestných činů (celkem v prvním pololetí spácháno 48 takových skutků).
 
Pozitivní trend lze přisuzovat mimo jiné bezpochyby také navýšení počtu policistů na teritoriu Ostravska. Zásadní význam má rovněž zvýšení počtu policistů oddělení hlídkové služby Ostrava. Tito policisté vyjíždí na tísňová volání a čtyřiadvacet hodin denně hlídkují v ulicích Ostravy. Zkrátila se tak i doba příjezdu na místa krizových situací, kam jsou vysíláni právě tito policisté.
Stovky hodin ve službě však nelze upřít ani pořádkovým policistům ostravských obvodních oddělení, kteří zpravidla konají první úkony a zjišťují místa činů. Ostravští kriminalisté často vedou náročné operativní prověřování či vyšetřování, jehož výsledkem je objasnění nejzávažnějších či sérií trestných činů. Namátkou lze připomenout několik případů, o kterých jste byli letos v první polovině roku informováni:
 
Policejní akce „EZER“
 
Kriminalisté ostravského „toxitýmu“ realizovali policejní akci „EZER.“ V průběhu akce bylo zadrženo celkem 11 podezřelých osob, které si i následně vyslechly sdělení obvinění pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Pachatelům předmětné protiprávního jednání hrozí trest odnětí svobody od osmi do dvanácti let.
 
Policejní akce „ARMÁDA“
 
Policisté moravskoslezské zásahové jednotky zadrželi v prostorách pěstírny dva podezřelé muže ve věku 47 a 45 let. Oběma cizincům bylo následně sděleno obvinění pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy (spáchaného formou spolupachatelství). Nákladním vozem pak ostravští policisté z místa skutku transportovali zajištěné věci důležité pro trestní řízení. Mezi nimi stovky rostlin konopí setého, detailněji víc než 1 300 kusů.
 
Policejní akce „ANDĚL“
 
 
Rozsáhlá policejní akce „Anděl“ znamenala v průběhu jediného víkendu stovky úkonů, neboť bylo vyslechnuto 160 osob, zadrženo 24 lidí, přičemž policejní komisaři zahájili trestní stíhání celkem 23 osob pro přečiny kuplířství. Devět z těchto obviněných vzal soud do vazby. V průběhu této akce bylo provedeno 25 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.
 
Obecné ohrožení i vydírání….
 
Připomenout bychom mohli i zjištění identity podezřelého 44letého muže, který měl letos dvakrát v klimkovickém tunelu na dálnici odpálit pyrotechniku. Policejní komisař zahájil trestní stíhání muže pro zločin obecného ohrožení.
 
V centru zájmu médií byl i skutek ze dne 17. 7. 2014. V Ostravě na Stodolní ulici došlo k ataku na 42letého muže. Oběť utrpěla těžká poranění. Ostravští kriminalisté v rámci operativního prověřování zjistili informace směřující ke dvěma podezřelým mladíkům. Podezřelí ve věku 18 a 19 si následně vyslechli sdělení obvinění pro přečin výtržnictví a zvlášť závažný zločin vydírání. Hrozí jim tak trest odnětí svobody až na 12 let.
 
 
 
Fotbalové utkání FC Baník Ostrava a AC Sparta Praha
 
 
Opomenout ale nelze ani náročnost prověřování a objasňování protiprávního jednání spáchaného při fotbalovém utkání v Ostravě. Ke konkrétním podezřelým často vedou desítky hodin při analýzách obrazových záznamů a množství dalších výslechů podezřelým. Celkem 18 osob si již vyslechlo obvinění (či sdělení podezření) pro trestné činy, jež byly spáchány při nebo v souvislosti s fotbalovým utkáním FC Baník Ostrava a AC Sparta Praha v Ostravě. V krajním případě hrozí většině obviněných trest odnětí svobody až na šest let (u zločinu násilí proti úřední osobě).
 
Zopakovat lze dobu protiprávního jednání fanoušků, k narušení veřejného pořádku došlo dne 22. 3. 2014 kolem 17.30 až 18.10 hodin ve Slezské Ostravě na stadionu při přestávce fotbalového utkání již zmíněných týmů. Při zákroku bylo zraněno 11 policistů, 23 osob bylo podezřelých z přestupků.
 
 
 
 
 
                                                                                       mjr. Mgr. Gabriela Holčáková      
                                                                                                          vrchní komisař

vytisknout  e-mailem