Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

O velikonocích budeme dohlížet na bezpečnost nejen na silnicích

KRAJ: Aktualizované zpravodajství. 

11.4. V rámci velikonoční dopravně-bezpečnostní akce policisté na jižní Moravě zkontrolovali 4 tisíce řidičů. Zjistili 629 přestupků. Osmnáct řidičů jelo pod vlivem alkoholu, 9 pod vlivem drog. Dalších 19 řidičů pod vlivem alkoholu 11 pod vlivem drog zastavili policisté v rámci běžného výkonu služby. Celkem tedy od čtvrtka do neděle evidujeme 37 řidičů pod vlivem alkoholu a 20 pod vlivem drog. Mezi další prohřešky patřil špatný technický stav (94), nepoužití bezpečnostních pásů (54) porušení rychlostních limitů (166) a „telefonování“ (31). Vyšetřovali jsme také 45 dopravních nehod, naštěstí bez vážnějších následků. Jedenáct řidičů bouralo pod vlivem alkoholu.  

10.4. Od čtvrtka do neděle řešili policisté na jižní Moravě 37 dopravnich nehod, v 9 případech hrál roli i alkohol. V rámci dopravněbezpečnostní akce i při běžném výkonu služby jsme přistihli 29 řidičů pod vlivem alkoholu a 16 jich vyrazilo na cesty pod vlivem jiné návykové látky. Akce pokračuje samozřejmě i během dneška.

8.4. Policisté se nenudili ani na Velký pátek. Pozitivní je, že jsme se obešli bez dopravních nehod s vážnými následky na zdraví. Počínání některých řidičů je však alarmující. V sobotu ráno zřejmě usnula za jízdy v obci nedaleko Brna řidička vozu Toyota. Neřízené auto zdemolovalo telekomunikační rozvodnu, dopravní značku, předzahrádku a poškodilo zaparkovaný automobil. Řidička po nehodě místo i s autem opustila, ale policisté ji na základě informací od svědků vypátrali v místě bydliště. Pozitivní dechová zkouška na alkohol s výsledkem téměř 3 promile hovoří za vše. Škoda je odhadnuta na 200 tisíc korun.  Na místě nehody se nehodlal zdržovat ani muž, který na Hodonínsku přejel do protisměru a narazil do otevřených dveří taxíku, ze kterého právě vystupoval zákazník. Nehoda se obešla bez následku na zdraví, viníka dojel a zastavil taxikář. Přivolaní policisté naměřili řidiči 2 promile alkoholu. Oba dva opilci za volantem se zodpovídají z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.  Agresivní jízdou se v ulicích města Brna prezentoval cizinec dlouhodobě žijící v naší zemi. Na dodávce mu v přední masce blikala červenomodrá světla. Jeho nebezpečné počínání se nelíbilo oznamovateli a hlídka z obvodního oddělení v Žabovřeskách muži vzápětí ukázala originální modročervená světla včetně nápisu stop. Cizinec se snažil na poslední chvíli zachránit, co se dá a vytrhnul i dráty vedoucí k neoprávněně nainstalovanému zařízení. Moc mu to ale nepomohlo, byl předveden k podání vysvětlení a zodpovídat se bude z přestupku. Kontrole se chtěl vyhnout i třiatřicetiletý muž za volantem, který komárovské hlídce zastavil až na nájezdu na D2. Auto přitom otřel o svodidla. Jeho řidičské umění nebylo ovlivněno ani alkoholem a drogami. Důvodem neochoty k běžné kontrole byl platný několikanásobný zákaz řízení, aktuálně do roku 2035. Tento nenapravitelný hříšník se bude zodpovídat z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. 

7.4. Během čtvrtka se stalo 19 dopravních nehod, při kterých nikdo neutrpěl těžká zranění. U dvou z nich policisté účastníkům naměřili alkohol. Pod vlivem alkoholu (2 promile) také způsobila cyklistka na Znojemsku kolizi s osobním autem, po které musela být převezena do nemocnice.
V pátek ráno kontrolovali cizinečtí policisté dodávku s polskou registrační značkou. Řidič v ní v rozporu s předpisy převážel 10 migrantů z Arménie a Afghánistánu včetně 3 dětí v nákladovém prodstoru. Šofér je podezřelý z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a hrozí mu pětiletý trest.

mjr. Pavel Šváb, 7.4.2023

V souvislosti s Velikonocemi bude od čtvrtka na jižní Moravě probíhat každoroční bezpečnostní akce. Policisté se v těchto dnech zaměří na frekventovaná místa, hlavní tahy, ale i na turisticky vyhledávané oblasti, kde dochází často nehodám a k porušování pravidel silničního provozu. Z dlouhodobého hlediska bude tento prodloužený víkend patřit na silnicích mezi nejrizikovější období roku, proto budou dopravním policistům pomáhat i kolegové z pořádkové služby. Kontrolovat budou mimo jiné i to, zda řidiči před jízdou nepili alkohol nebo nepožili drogu. Během svátků apelujeme na všechny šoféry, aby na cestách nepřeceňovali své síly a byly obezřetní. O minulých Velikonocích se na jihomoravských silnicích stalo přes sedm desítek dopravních nehod, při kterých bylo zraněno 31 osob. Při strážce tří osobních vozidel u Citonic na Znojemsku zemřela jedna osoba. Vážně zraněnému muži nepomohl ani rychlý letecký transport do nemocnice.   

Jak se rozhodně na silnicích nemáme chovat, o tom by mohl vyprávět opilý řidič, který havaroval v pondělí večer poblíž Brněnské přehrady. Jeho podivná jízda se nezdála pozornému oznamovateli, který zalarmoval policisty na tísňové lince. Zanedlouho místní hlídka hledané vozidlo skutečně vypátrala, jenže to už bylo nabourané do sloupu s vedením. Již na první pohled bylo policistům jasné, že si řidič si před jízdou musel pořádně přihnout. Typický odér a nesrozumitelná řeč jejich podezření jen potvrzovala. Alkohol tester nakonec skutečně ukázal přes dvě a půl promile. Muž hlídce uvedl, že jej po pár panácích vodky přemohl neskutečný hlad, a proto ho zpitý až pod obraz vyrazil zahnat do fastfoodu ve městě. Jenomže v pravotočivé zatáčce, vlivem silné opilosti nezvládl řízení, přejel do protisměru, kde narazil do sloupu. Nezodpovědný řidič je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu Ohrožení pod vlivem návykové látky, kdy mu v krajním případě hrozí i pobyt ve vězení.

por. Petr Vala, 5. dubna 2023.

Odkazy do noveho okna

Červenomodré osvětlení

Červenomodré osvětlení  

Detailní náhled

migrace D2 3

migrace D2 3 

Detailní náhled

migrace D2 2

migrace D2 2 

Detailní náhled

migrace D2 1

migrace D2 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem