Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Psovodi - specialisté v akci

PLZEŇSKÝ KRAJ: Vyhledávají nebezpečné věci – bomby, akceleranty a drogy. 

Policejní psovody ze skupiny speciálních kynologických činností můžeme vidět nejenom při typově zaměřených bezpečnostních opatřeních, ale i při mimořádných událostech jako jsou například oznámení o uložení nástražného výbušného systému. Na pomoc při řešení nebezpečných situací jsou k dispozici 24 hodin denně. A jak vyplývá z jejich vyhodnocení, při výkonu služby jsou využíváni maximálně.
 
Služební psi se specializují při výcviku na vyhledávání drog, výbušnin a nástražných výbušných systémů, ohnisek požárů (akcelerantů).
 
Nejčastěji jsou v Plzeňském kraji  využíváni z této skupiny specialisté na vyhledávání drog. Mohou pomoci při vyhledávání drog při domovních prohlídkách, ve vozidlech, přímo při vyhledávání u osob, ale i v běžném terénu. Mezi těmito specialisty je 7 německých ovčáků, jeden belgický ovčák a jedna border kolie. Za osm měsíců letošního roku byli psí „drogaři“ využiti  553krát a skoro v polovině případů (263x) označili a našli ukryté omamné a psychotropní látky. Hmotnost těchto nalezených drog přesáhla 6 kilogramů. Nejčastěji se přitom jednalo o marihuanu, ale mezi odhalenými drogami byl i pervitin, hašiš a kokain.
 
Na konci srpna realizovali psovodi se svými speciálně vycvičenými psy akci, při které zkontrolovali v krajské metropoli a v katastru okresu Plzeň – sever 65 osob a 8 vozidel. Mimo speciálně vycvičených německých ovčáků Kase a Fada se do akce zapojili i policisté z pohotovostního a eskortního oddělení. Při kontrolách bylo odhaleno 18 přestupků neoprávněného přechovávání omamných a psychotropních látek a byly vypátrány dvě hledané osoby.  
 
Mimo tuto represivní součást služby se však policisté ze skupiny speciálních kynologických činností zaměřují i na prevenci. I v tomto školním roce pokračují v úspěšném projektu „Stop drogám před školou“, který je cílově orientován na dospívající mládež (viz tisková zpráva: http://www.policie.cz/clanek/stop-drogam-pred-skolou.aspx).
 
por. Bc. Jana Tomková
17.9.2015
 

vytisknout  e-mailem