Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Půjdou před soud

Tábor – Mladiství, neznamená nepostižitelní. 

Období covidových opatření, zejména přerušení školní docházky a s tím spojená absence jakéhokoliv režimu či plnění povinností, má bohužel za následek nárůst jednání mladistvých osob, která naplňují skutkové podstaty nejen přestupků, ale dokonce i skutkové podstaty provinění (tzn. trestných činů, spáchaných mladistvými). Stejně jako v celé republice, tak i Policie ČR na Táborsku takovéto případy řeší.

Na objasnění skutků úzce spolupracuje se státním zastupitelstvím, orgánem sociálně právní ochrany dětí a v neposlední řadě s obcemi, potažmo se strážníky městských policií a dalšími zainteresovanými organizacemi.

Aktuálně můžeme sdělit, že v závěru měsíce listopadu policisté na Táborsku ukončili rozsáhlé prověřování několika skutků, na kterých se právě mladistvé osoby podílely. Usnesením bylo zahájeno trestní stíhání tří osob, jednoho sedmnáctiletého a dvou patnáctiletých mladíků. Ti trestnou činnost páchali jak samostatně, tak i společně. U mnohých skutků jim asistovaly či přihlížely další mladistvé, tak i nezletilé osoby, a to jak chlapci, tak i dívky,

Nejstaršího z nich policisté viní z následujících provinění. Neoprávněného užívání cizí věci, krádeže, poškození cizí věci, porušování domovní svobody, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a dokonce z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Prvního z patnáctiletých chlapců pak policisté viní z proviněních loupeže, vydírání, krádeže a poškození cizí věci. Druhého patnáctiletého pak z proviněních krádeže a neoprávněného užívání cizí věci. O jejich potrestání bude následně rozhodovat soud.

Nejedná se o jediný takovýto případ. Již v polovině tohoto roku táborští policisté zrealizovali majetkovou a násilnou trestnou činnost čtyř mladistvých, a to tří mladíků ve věku sedmnácti a jednoho ve věku šestnácti let. I oni si již vyslechli obvinění a čeká je soud.

S ohledem na věk obviněných a zároveň na skutečnost, že v uvedených kauzách nebylo dosud pravomocně rozhodnuto, není možné k daným skutkům sdělovat jakékoliv další informace. Přesto alespoň tímto výčtem ubezpečujeme širokou veřejnost, že danou problematiku ve spolupráci s dalšími zainteresovanými složkami důsledně řešíme. Ve věci jsme přijali i celou řadu bezpečnostních opatření, zaměřených k zamezení či k odhalování tohoto jednání.

Jakékoli důvodné poznatky k páchání trestné činnosti, a to nejen mladistvými, sdělte policistům na jejich služebnách, v případě aktuálního dění pak cestou linky číslo 158. Děkujeme.

por. Mgr. Miroslav Doubek   krpc.pio@pcr.cz

2. prosince 2020

vytisknout  e-mailem