Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Půlroční cesty s prevencí

PRAHA VENKOV-JIH – Policisté v rámci územního odboru realizovali v období prvních šesti měsíců letošního roku přes tři stovky různých preventivních aktivit. Při těchto aktivitách se průběžně setkávali s osobami různých věkových kategorií. 

Témata preventivních setkání vycházejí ze tří základních konceptů policejní prevence, zejména z jejích třech podsekcí: Tvoje cesta v dopravě, Tvoje cesta načisto a Tvoje cesta onlinem, které cílí především na stanovené priority Policie České republiky, tedy drogovou kriminality, bezpečí v online prostředí a bezpečí v dopravě.
Zástupci mladé generace ze školských zařízení různého stupně vzdělávání, ať už se jednalo o předškoláky, školáky nebo studenty středních škol a učilišť, se seznamovali se zásadami bezpečného chování a základními pravidly, pokud se v silničním provozu pohybují v pozici různých účastníků – chodců, cyklistů, začínajících nebo budoucích řidičů motorových vozidel, či pouze jako spolujedoucí v motorovém vozidle.
Předškoláci a žáci I. stupně s policisty hovořili o tom, jak se mají bezpečně chovat při setkání s cizí osobou, psem nebo při nálezu nebezpečného předmětu, jak správně volat v případě potřeby na tísňové linky složek integrovaného záchranného systému. Pozornost byla věnována i bezpečnému chování v kyberprostoru a na sociálních sítích.
V rámci preventivních seminářů si žáci II. stupně, jakož i studenti středních škol, navíc zvyšovali svoje právní povědomí v oblasti trestního práva a přestupkového řízení. Dozvěděli se, co je to věková hranice trestní a přestupkové odpovědnosti, zejména jaké právní důsledky přináší zneužívání a manipulace s návykovými látkami a alkoholem. Byly zmíněny i informace o tom, v jaké oblasti kriminality se nejčastěji vyskytují pachatelé z řad dětí a mládeže, jak si poradit se šikanou, kyberšikanou nebo s jakým nebezpečím se mohou setkat v on-line prostoru, především jak předejít případným rizikům v souvislosti s užíváním moderních komunikačních technologií, jakož i v prostředí sociálních sítí.
Široká veřejnost, především z řad dospělých a osob seniorského věku, měla možnost se seznámit s určitými radami a doporučeními z různých oblastí policejní prevence prostřednictvím preventivně prezentačních akcí Policie České republiky a dalších složek IZS, dopravně bezpečnostních akcí či veřejných setkání nebo při besedách. Předávané informace byly obsahově zaměřeny nejen na určité oblasti prováděných lidských činností v reálném nebo ve virtuálním prostředí, ale i pro jakou cílovou skupinu jsou určeny, například pro seniory, účastníky silničního provozu, rodiče či zaměstnance.
Další preventivní působení na širokou veřejnost bylo realizováno i zveřejňováním příspěvků s preventivním obsahem prostřednictvím informačních kanálů využívaných jednotlivými obcemi nebo městy, a to zejména v rámci realizovaných preventivních projektů Bezpečná lokalita, Bezpečná Jesenice, Bezpečné Jílové a Bezpečné Říčany.
Policisté z oddělení tisku a prevence, obvodních oddělení, dopravního inspektorátu, oddělení hlídkové služby, služby kriminální policie a vyšetřování v lokalitách územního odboru Praha venkov-JIH se zapojili a realizovali preventivní projekty, programy a kampaně „Bezpečné město“, „Bezpečná lokalita“, „Zabezpečte se“, „Stop vloupání“, „Projekt 23“, „Zebra se za tebe nerozhlédne“, „Na kole jen s přilbou“, „Markétina dopravní výchova“, „Tvoje cesta načisto“, „Tvoje cesta onlinem“, „Šikaně šanci nedáme“, „Kavárnička bezpečí“, „Pro bezpečný život seniorů“, „Kyberakademie“, „Řídím, piju nealko pivo“, „Bezpečně u vody“, „Bezpečné cesty“ a mnoho dalších.

por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
27. června 2024

Odkazy do noveho okna

Prevence 2024 (1)

Prevence 2024 (1) 

Detailní náhled

Prevence 2024 (2)

Prevence 2024 (2) 

Detailní náhled

Prevence 2024 (3)

Prevence 2024 (3) 

Detailní náhled

Prevence 2024 (4)

Prevence 2024 (4) 

Detailní náhled

Prevence 2024 (5)

Prevence 2024 (5) 

Detailní náhled

Prevence 2024 (6)

Prevence 2024 (6) 

Detailní náhled

Prevence 2024 (7)

Prevence 2024 (7) 

Detailní náhled

Prevence 2024 (8)

Prevence 2024 (8) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem