Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pykat za své činy se jim nechce!

VSETÍNSKO: Další dva odsouzení nenastoupili do vězení 

Valašské Meziříčí - Hned dva výtečníky, kteří se vyhýbali nástupu do vězení, zjistili během tohoto týdne valašskomeziříčští policisté. Na prvního odsouzeného dosáhla ruka zákona v pondělí po jednadvacáté hodině. S hlídkou policistů se potkal poblíž Koliby ve Valašském Meziříčí.

Policisté muže požádali o doklady. Při jejich kontrole a následném prověření v příslušných evidencích vyšlo najevo, že dvaačtyřicetiletý muž je celostátně hledanou osobou. Vsetínským okresním soudem byl totiž před třemi lety poslán do vězení, kde nenastoupil. Rožnovan tak musel následovat policisty na místní obvodní oddělení. Noc strávil v prostorách cely. Ráno společně s hlídkou nasedl do policejního vozidla, které vyrazilo směr Ostrava. Před jedenáctou hodinou prošel branou zdejší věznice, kde už na něj čekali pracovníci vězeňské služby.  

Stejnou branou jen o den později a samozřejmě s doprovodem policistů prošel i sedmadvacetiletý muž z Valašského Meziříčí. Valašskomeziříčan měl počátkem ledna letošního roku nastoupit do výkonu trestu. Přestože k tomu neměl vážný důvod a o jeho pobytu ve vězení rozhodl soud, muž si daný trest nehodlal odpykat a dál se pohyboval na svobodě. Policisté si proto včera večer pro muže přišli a to přímo domů.

I když byli oba dva muži zatčeni a předání do vězení, byly s nimi zahájeny úkony trestního řízení. Jsou podezřelí z přečinu maření výkonu  úředního rozhodnutí a vykázání. Ani jeden z nich totiž neměl vážný důvod nenastoupit trest odnětí svobody. 

Ze stejného přečinu je podezřelý i další Valašskomeziříčan. Tentokrát čtyřiatřicetiletý muž. Odpykat si svůj trest nehodlal a dva roky se mu úspěšně vyhýbal. Nepomohlo ani rozhodnutí soudu zaslané přímo do jeho rukou, aby do vězení nastoupil. První únorový den ho policisté vypátrali a to přímo v prádelně, kde pracoval. Ještě téhož dne byl předán v ostravské věznici.

Kdo maří nebo podstatně ztěžuje výkon rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu veřejné moci tím, že bez závažného důvodu nenastoupí na výzvu soudu trest odnětí svobody nebo se jiným způsobem neoprávněně brání nástupu do výkonu tohoto trestu, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta.

10. února 2010, nprap. Ludmila Brousilová

 

vytisknout  e-mailem