Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pyrotechnici na Chebsku likvidovali další munici z války

20.7.2012 09:14 Napilno měli na začátku týdne pyrotechnici v regionu. Likvidovat museli hned několik kousků vojenské munice z 2. světové války. 

 

Autor: Václava Simeonová

Zdroj: http://chebsky.denik.cz/zpravy_region/pyrotechnici-na-chebsku-likvidovali-dalsi-munici-z-valky-20120720.html

„Muž na obvodním oddělení policie v Chebu oznámil nález podezřelých předmětů v lokalitě Skalka," potvrdila mluvčí policie Kateřina Böhmová. „V lesním porostu se tak měla nacházet stará munice."

Na místo vyjel pyrotechnik z Teplic. „Zjistil, že se jedná o starou vojenskou munici z období II. světové války. Nalezeny byly střely různé ráže, dělostřelecký granát, plastická trhavina, dva ruční granáty a jiné," sdělila mluvčí a dodala, že munice byla zajištěna pyrotechniky a odvezena z místa nálezu ke zneškodnění.

Podle jednoho z nálezců našli na Zelené hoře dělostřelecký granát z 2. světové války ráže 88 milimetrů, 15 kilogramů britské plastické trhaviny, rozbušek a jiného ženijního materiálu, německý a americký ruční granát.

Další munice byla nalezená na Ašsku. Šlo o německé protipancéřové puškové granáty, československý granát F1 a americký ruční granát.

Část munice byla zlikvidovaná na místě, část byla odvezená k likvidaci na speciální místo.

Velké množství podobných nálezů mají na svědomí hledači pokladů, kteří brázdí lesy v pohraničí s detektory.

Sami už tak vědí, jak se v podobné situaci zachovat.

„Za žádných okolností se s municí nesmí manipulovat," varoval obyvatele jeden ze zapálených hledačů. „Samozřejmostí je zavolat policii."

A kde se vůbec munice v lesích vzala?

„Většina takových nálezů pochází z různých lokálních bojů, vyloučit ale nelze ani variantu, že si zde munici někdo schoval. To by mohl být třeba případ plastické britské trhaviny. Možností ale také je, že sem někdo munici 'uklidil'," vysvětloval hledač a velký příznivec historie.

vytisknout  e-mailem