Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Pyrotechnik munici zneškodnil

LOUNY – Nález munice, Krádež nafty, Poškození hrobů 

Nález nevybuchlé munice z 2. světové války 
Dne 1. 7. 2010 byla v katastru obce Divice, okr. Louny, v lesním porostu nalezena průbojná střela ráže 100 sovětské výroby z II. světové války a dělostřelecká mina 82 sovětské výroby z II. světové války. Na místo byl přivolán pyrotechnik ZJ Ústí nad Labem, který tuto munici zajistil a odborně zneškodnil řízeným odpalem v místě nálezu.
 
Krádež věcí z vozidla
V době od 26. 6. do 29. 6. 2010 dosud neznámý pachatel vnikl do zaplachtovaného nákladního prostoru nákladního vozidla zn. Opel Movano bílé barvy zaparkované na parkovišti nákupního střediska Penny v Podbořanech. Z nákladového prostoru následně pachatel odcizil stavební nářadí v celkové hodnotě 150 150 Kč.
 
Jak snížit riziko odcizení či vykradení vozidla?
1) Auto není trezor!
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky, mobilní telefony, doklady od vozidla, peníze či žádné jiné věci. Jakákoli z těchto věcí může pachatele nalákat.
2) Ani zavazadlový prostor není vhodný pro úschovu věcí
Nikde, zejména ne před obchodem, restaurací či třeba před budovou zaměstnání nedávejte do kufru cenné věci. Pachatelé si právě na takových místech své oběti vytipují. 
3) Parkování
Nejbezpečnější parkování je v garáži nebo na hlídaném parkovišti. V ostatních případech parkujte na přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech.
4) Autorádio bývá velké lákadlo
Při koupi autorádia dejte přednost rádiu s odnímatelným panelem či rádiu s možností vyjímání. Rádio či panel nikdy ve vozidle nenechávejte.
5) Klíčky od vozidla
Pečlivě se starejte o klíčky od vozidla. Zbytečně je nikomu nesvěřujte, zejména ne cizím osobám. Nenoste je po kapsách, odkud by vám mohly vypadnout nebo být odcizeny. Nenechávejte je volně přístupné v odloženém oblečení. Náhradní klíče mějte vždy na jednom místě, nikdy však ve vozidle
 
  
Poškození hrobů
V době od 18. 6. do 28. 6. 2010 dosud neznámý pachatel v Lounech, na hřbitově Sv. Petra, poškodil a rozbil žulovou desku u hrobu č. 50/3 a dále poškodil jednu z náhrobních desek a rozbil plechovou lampičku. Celková škoda byla vyčíslena na 9 000 Kč.
 
Prevence krádeží na hřbitovech
Pachatelé se kromě běžných krádeží květin zaměřují na části funerální architektury: sošky, části náhrobků, kovové okrasné předměty, dveře a mříže.
Zodpovězte si následující otázky:
  • Dokázali byste v případě odcizení tyto předměty popsat?
  • Můžete říct, že podle Vašeho popisu by dokázala policie nebo znalec odcizený předmět identifikovat tak, aby Vám mohl být vrácen?
Nejlepší cestou, jak pomoci nalezení zcizeného předmětu je jeho dřívější vyfotografování:
  • Pořiďte celkový snímek hrobky, hrobu či objektu.
  • Vyfotografujte každou část objektu zvlášť - sošky, okrasné kování a podobně a poznamenejte si jejich rozměry.
  • Zdokumentujte zejména všechny rozlišující znaky těchto předmětů - značka autora, výrobce, vady materiálu a podobně.
  • Fotografii s popisem uložte na spolehlivé místo pro případné použití.
  • Začněte co nejdříve, protože zítra již může být pozdě!
V případě zjištění odcizení nebo poškození hrobu oznamte tuto událost na nejbližší služebně policie případně na linku 158.

Louny, 2. 7. 2010

vytisknout  e-mailem