Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Rady před začátkem školního roku

Opatrnost je také prevence  

 

     Blíží se konec prázdnin. Rodiče prvňáčků povedou své děti poprvé do školy. Nějaký čas ho budou doprovázet oni, pak ale nadejde doba, kdy budou muset děti začít chodit do školy samy. 
     Proto je třeba, aby rodiče svému dítěti pomohli tento důležitý krok do života zvládnout bez zbytečných problémů a připravili ho na roli školáka, ale současně i na účastníka silničního provozu.
     Mohou využít každé příležitosti, např. procházky, cesty na nákup apod. Již teď mohou s dítětem občas projít celou cestu do školy. Je vhodné volit bezpečnější trasu. Vysvětlit mu, kudy má jít, kde má přecházet vozovku a jakým způsobem. Upozornit ho , aby nepřecházelo mezi zaparkovanými vozidly, ale na přechodech vyznačených "zebrou", před vstupem do vozovky se vždy rozhlédlo a nikdy ji nepřebíhalo. Vysvětlit a naučit ho dopravní značky, které jsou umístěny po cestě do školy. Pokud je možnost, může chodit do školy a přecházet vozovku ve skupině s dalšími spolužáky. Bezpečnější je chodit po pravé straně chodníku, a kde chodník není, po levém okraji silnice.
     Na cestu do školy je výhodné oblékat děti pokud možno do barevného výrazného oblečení. Školní brašna by měla být barevná a pošita reflexními nášivkami. Řidič tak spatří dítě včas a může na jeho přítomnost reagovat.
     Nejspolehlivějším řešením však je v prvních měsících školního roku doprovod staršího sourozence nebo prarodičů.


Opatrnost je také prevence

     Pokud dítě při odchodu do školy opouští byt jako poslední, je třeba mu stále připomínat, aby dodržovalo nejrůznější povinnosti. To znamená, aby zkontrolovalo zda není puštěn kohoutek s vodou, není zapnutá televize, nebo po přípravě snídaně nezůstal zapnutý elektrický či plynový hořák sporáku. Rovněž tak by školák neměl zapomenout zkontrolovat, zda jsou řádně uzavřena všechna okna, balkónové dveře a po odchodu z bytu by měl vždy vchodové dveře uzamknout a rovněž tak i vstupní dveře do domu.
     Když děti zůstanou samy doma, měly by být poučeny o tom, že by neměly otvírat cizím lidem a neříkat do telefonu, kdy se rodiče vrátí domů. Bez jejich vědomí by si neměly do bytu zvát cizí děti. O návštěvě kamarádů u nich v bytě by měli rodiče vždy vědět.
     Děti by rodičům měly také říci, pokud je někdo obtěžuje nebo jim nebo jejich kamarádům ubližuje. Měly by znát nejen telefonické spojení, na které mohou v případě potřeby rodičům zavolat, ale také bezplatné linky tísňového volání.
     Rodiče by měli dohlédnout, aby klíče od bytu jejich děti nenosily viditelně na krku. Lepší úkryt je například v uzavřené školní tašce nebo v peněžence opatřené řetízkem, který se dá lehce připnout na poutko u kalhot nebo sukně. Měli by mít vždy přehled o tom, kde jejich děti v době volna jsou, co tam dělají a s kým se kamarádí.




 

 


 

 

 

 

 


 

vytisknout  e-mailem