Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Rady pro majitele zahradních chat a chalup

Bruntál- ochrana rekreačních objektů, za nehodu zřejmě mohl mikrospánek  

Při jízdě pravděpodobně usnul
K dopravní nehodě došlo na silnici v obci Dětřichov nad Bystřicí ve směru od obce Krahulčí a to dne 13.7. 2011 v 6:10 hodin. Pravděpodobně vlivem mikrospánku řidič nákladního vozidla Ford Transit při jízdě ve svém směru vyjel za pravý okraj komunikace. Zde  poškodil dvě dopravní značení a  následně sjel do silničního příkopu, kde poškodil ohradník. 
Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče negativní. Nehoda se obešla bez zranění. Škoda na nákladním vozidle vznikla ve výši okolo 30 tisíc Kč, na dopravních značkách okolo 2 tisíc Kč a na ohradníku rovněž ve výši 2 tisíce Kč.
 
 
Preventivní rady - k ochraně rekreačních objektů
 
Policisté na Bruntálsku v poslední době zaznamenali nárůst vloupání a krádeží věcí ze zahradních chatek a z rekreačních objektů.
Jen od začátku prázdnin došlo k vloupáním a krádežím v zahrádkářských koloniích v Rýžovišti, Rázové a v Krnově. Případy vniknutí do rekreačních chat a chalup šetří policisté na Rýmařovsku například v Horním Městě, Tvrdkově-část Ruda nebo Křížově. Poslední dva případy jsme zaznamenali v obci Mezina.
 
V hledáčku pachatelů je převážně zahradní technika, zahradnické nářadí, prodlužovací kabely, ale mnohdy jim postačí i potraviny. V jednom případě majitel přišel i o dětskou koloběžku.  
Setkali jsme se i s případy, že pachatelé v daných objektech strávili i několik dní. Přespávali a vařili si jídlo.
 
Policisté v rámci běžné činnosti opakovaně provádějí kontrolu chatových oblastí a zahrádkářských osad. 
Samozřejmě v první řadě problematika ochrany majetku vždy leží na majitelích těchto rekreačních objektů. Měli by zvážit míru bezpečnostních prvků v souvislosti s hodnotou zařízení, techniky a věcí , které nají ve svých chatách a chalupách.
Mnozí majitelé podceňují prevenci a zabezpečení svého majetku a mnohdy si myslí, že právě oni se nemohou stát obětí majetkové trestné činnosti.
Jednou z možností ochrany je :
- zabezpečení rekreačního objektu a to především certifikovaným mechanickým prostředkem ( dokonalý bezpečnostní zámkový systém, odolné- pevné venkovní dveře, mříže, uzamykatelné zpevněné okenice)
  
- věnujte pozornost i stavebním otvorům a přístavkům ( verandy, balkóny, kůlny atd)
- vhodné je i zvážit elektronickou zabezpečovací techniku  
- nehovořit před neznámými lidmi o majetku uloženém v těchto objektech
- nenechávejte cenné a drahé věci na chalupách a chatách
- při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, zamezte pohybu většího počtu osob v blízkosti místa , neuklízejte po zlodějích a věc ihned oznamte policii 
 
Velmi vhodné jsou i dobré sousedské vztahy. Včasné zaznamenání pohybu neznámých osob a vozidel u prázdných chat, popřípadě zjištění a následné oznámení, že v sousedním objektu se nachází a pohybuje cizí podezřelá osoba, je vždy přínosné pro další průběh šetření a případná svědectví jsou důležitým vodítkem pro dopadení pachatelů.      
Zloději si rádi vybírají především odlehlé nedostatečně zabezpečené objekty, ke kterým je pohodlný přístup i například vozidlem.
Je velmi důležité věnovat této problematice zvýšenou pozornost a opravdu nedávat šanci pachatelům této trestné činnosti.
 
 
 
         komisař por. Ing. Křištofová I.                   
         za 12.7.2011 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem