Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Rady pro rodiče a děti o prázdninách

JIHLAVSKO: Rodiče by měli mít vždy přehled o aktivitách, kterými se dítě o svém volném čase zabývá.  

Zranění dvou chlapců
V pátek 3. června přijali třešťští policisté před druhou hodinou odpoledne oznámení o zranění chlapce. Mladík utrpěl popáleniny a byl převezen do jihlavské nemocnice. Policisté vyjeli do obce Dolní Cerekev, kde k nešťastné události došlo. Zjistili, že popálen byl na rukách ještě další chlapec. Policisté provedli šetření.
Z dosavadního šetření vyplynulo, že oba mladíci ve věku čtrnáct a patnáct let byli společně s dalšími kamarády u dřevěného posezení u bývalého pohostinství. Jeden z mladíků rozlil na stůl z plastové lahve hořlavinu, kterou zapálil. Láhev se ale převrátila a celý její obsah se vznítil. Hořlavá kapalina zasáhla dva chlapce, jeden z nich byl popálen i na obličeji. Průběh události policisté v současné době šetří a zároveň zjišťují, zda nedošlo ke spáchání protiprávního jednání.
 
 
O prázdninách se riziko zranění dětí zvyšuje - nebezpečným situacím je nutné předcházet
Rodiče by měli mít vždy přehled o aktivitách, kterými se dítě o svém volném čase zabývá. S nadcházejícími prázdninami se riziko zranění dětí zvyšuje. Děti budou mít velké množství volného času a zvláště ty starší budou mnohdy bez dohledu dospělé osoby. To s sebou nese riziko, že se děti dostanou do nebezpečných situací, při nichž může být ohroženo jejich zdraví a někdy i život.
 
Především malé děti je nutné nenechávat bez dozoru. Pokud dítě přece jen zůstane doma samotné, je dobré zkontrolovat okna a dveře, zda jsou dobře zavřené. Po setmění je vhodné zatáhnout rolety, žaluzie, závěsy. U telefonu by měla být připravená důležitá telefonní čísla (rodiče, policie, hasiči, zdravotníci, příbuzní, sousedka). Zazvoní-li telefon, neměly by se děti s cizí osobou vybavovat, zejména by jí neměly říkat, že jsou doma samy a nesdělovat žádné informace o sobě ani o ostatních členech rodiny.
 
„Rodiče by měli pamatovat na to, že je pro děti obzvláště nebezpečná manipulace s plynem, elektřinou, zápalkami a hořlavinami. Pozornost je nutné věnovat také chemikáliím, kyselinám a čisticím prostředkům, které může dítě vypít nebo se s nimi potřísnit“, řekl zástupce vedoucího Obvodního oddělení Jihlava npor. Daniel Besta DiS.
 
Je důležité věnovat pozornost a v době nepřítomnosti dospělé osoby zabezpečit jakékoli nádoby naplněné vodou, do kterých by děti mohly spadnout. Jedná se zejména o venkovní bazény a sudy nebo jiné sběrné nádoby na vodu k zalévání. Je nutné také zmínit, že nelze podceňovat ani dětské bazénky s malým množstvím vody, i ty představují pro děti nebezpečí.
 
Děti je nutné poučit o bezpečném chování při návštěvě koupališť. Obzvláště nebezpečné je pro děti skákání do rybníků s neznámou hloubkou vody. Vážné zranění si může dítě způsobit při skoku do místa, kde je rybník mělký nebo je dno kamenité. Před skokem do vody je v teplém počasí také důležité se předem zchladit. Je také nutné nepřeceňovat své síly.
 
Děti je důležité v době nepřítomnosti dospělé osoby zaměstnat nějakou bezpečnou činností (kreslení, čtení, sledování televize, apod.).
 
Pokud jsou děti doma samotné a někdo zazvoní, nesmí hned otevřít dveře. Nejprve si musí ověřit, kdo stojí za nimi, a otevřít jen lidem, které dobře znají. K ověření totožnosti osoby za dveřmi bytu je vhodné použít kukátko a bezpečnostní řetízek. Pokud ale nejsou rodiče doma, nemělo by dítě nikoho pouštět dovnitř bez jejich vědomí. Dveře bytu by neměly otevírat ani v případě, když člověk za dveřmi prosí o pomoc nebo tvrdí, že má něco pro rodiče. Je lepší ho poslat třeba k sousedům, pokud bude skutečně potřebovat pomoc nebo bude mít něco pro rodiče, zazvoní u někoho jiného. Není třeba nic vysvětlovat, takový člověk umí dobře přesvědčovat. Je lépe vůbec neodpovídat.
 
Děti by se měly vyhýbat neobydleným, opuštěným ulicím, neosvětleným a tmavým místům. Nebezpečné jsou i zchátralé nebo opuštěné objekty a rozsáhlé areály firem“, upozornil npor. Besta.
 
Děti nesmí jezdit autostopem.
 
Rodiče musí vědět, kde dítě je a kdy přijde domů. Klíče od bytu nebo domu by děti neměly nikdy nosit viditelně. S cizími lidmi nesmí nikam chodit ani přijímat jakékoli pozvání, i kdyby nabízeli něco velmi zajímavého k vidění, něco dobrého k jídlu, peníze nebo třeba hračky. Při kontaktu s cizími lidmi je důležité, aby si děti vždy udržovaly bezpečný odstup a byly připravené v případě nebezpečí utéct.
 
Rodiče by měli své děti svěřovat do péče jen osobě, kterou dobře znají a mají záruku, že se o ně postará.
 
„Při jízdě na jízdním kole musí být pro děti samozřejmostí cyklistická přilba, při jízdě ve vozidle použití zádržných systémů a při sportovních aktivitách, které to vyžadují, používat bezpečnostní a ochranné prvky“, dodal zástupce vedoucího Dopravního inspektorátu Jihlava nprap. Martin Mihulka.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
10. června 2011
 
 

 

vytisknout  e-mailem