Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Reakce na článek o kauze nelegálního obchodování s tygry

ČESKOLIPSKO - V citacích v článku na portálu i Dnes se objevila klamavá právní informace. 

Dne 21. července vyšel na internetovém zpravodajském portálu iDnes článek s titulkem „Podezřelý z tygřích jatek miloval zabíjení zvířat, lovil je po celém světě“. V něm autor publikuje i citaci osoby, která se k případu vyjadřuje následovně : „ Je to nesmysl  a policejní bouda. V domě byl kadáver tygra, který pošel. A když si přečtete zákony, tygr je chráněn jako živý exemplář, úhynem jeho ochrana končí“.

Vzhledem k tomu, že autor článku k tomuto závažnému prohlášení o protiprávnosti postupu orgánů činných v trestním řízení nedal prostor žádnému odborníkovi z oblasti práva, pokládáme za důležité poskytnout veřejnosti faktické informace touto cestou. Je třeba znát právo.

Zákon České národní rady o ochraně přírody a krajiny č. 114 z roku 1992 Sb. ve 4. odstavci  paragrafu 48 říká : Stejně jako zvláště chráněný živočich nebo zvláště chráněná rostlina je chráněn i mrtvý jedinec tohoto druhu, jeho část nebo výrobek z něho, u něhož je patrné z průvodního dokumentu, obalu, značky, etikety nebo z jiných okolností, že je vyroben z částí takového živočicha nebo rostliny.“

Citací z platného zákona současně reagujeme i na další výrok stejné osoby, která prohlašuje : „Soudy by se měly podívat, co je a co není stíhatelné, ale soudy zákony nezajímají.“

Nechceme hodnotit do jaké míry vycházejí její výroky z pouhé neznalosti zákona a do jaké míry mohou být účelové, v každém případě obsahují klamavé informace. To dokazuje existence platného zákona č. 114 z roku 1992 Sb.

26. 7. 2018
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem