Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na článek v Mladé frontě DNES ze dne 13.2.2014

Stanovisko Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia České republiky 

Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR uvádí touto cestou stanovisko ke článku Jiřího Němce „Smí policie kontrolovat mladistvé, zda nepili?“, který byl uveřejněn v deníku Mladá fronta DNES dne 13. 2. 2014.
 
Úvodem je třeba zdůraznit, že mezi hlavní priority demokratické společnosti patří zájem na zdravém vývoji mládeže. V této souvislosti Policie ČR využívá některých svých oprávnění, která vycházejí z platné legislativy. Při realizaci bezpečnostních opatření, jejichž cílem je zjistit požívání alkoholických nápojů osobami mladšími 18 let se neprovádí dechové zkoušky plošně u všech osob, které se nacházejí v příslušném zařízení, ale pouze u osob, které jeví známky požití alkoholu a to s cílem zajistit důkazy potřebné k zadokumentování protiprávního jednání osob, které umožňují požívat alkoholické nápoje osobám mladistvým.
 
Pro objasnění této otázky je nutné vycházet z ustanovení § 12 odst. 1 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, dle kterého je zakázáno prodávat nebo podávat alkoholické nápoje osobám mladším 18 let a na všech akcích určených osobám mladším 18 let. Oprávnění kontrolovat dodržování této povinnosti (stejně jako dodržování ostatních povinností stanovených tímto zákonem) má dle § 24 odst. 1 téhož zákona mimo jiné Policie ČR, čímž je dána legitimní působnost policistů provádět tuto kontrolu také v případě dodržování zákazu prodávat nebo podávat alkoholické nápoje.
 
Současně podle ustanovení § 30 odst. 1 písm. a) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, se ten, kdo prodá, podá nebo jinak umožní požití alkoholického nápoje osobě mladší 18 let nebo osobě, o níž lze mít pochybnost, zda splňuje podmínku věku, dopustí přestupku. Přestupku se dopustí rovněž ten, kdo úmyslně umožňuje požívání alkoholických nápojů nebo užívání jiných návykových látek než látek omamných a psychotropních osobě mladší 18 let, ohrožuje-li tím její tělesný nebo mravní vývoj (odst. 1 písm. e) téhož zákona).
 
Právě v souvislosti s odhalováním a šetřením takovýchto přestupků je policie oprávněna vyžadovat provedení orientačního vyšetření ke zjištění alkoholu nebo jiné návykové látky pomocí dechové zkoušky, a to na základě ustanovení § 67 odst. 1 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky a o změně souvisejících zákonů. Podle tohoto ustanovení je policie oprávněna vyžadovat rovněž odborné lékařské vyšetření včetně odběru krve, moči, slin nebo potu, a to i v případě, že osobu nelze předem pro její zdravotní stav ke strpění příslušných úkonů vyzvat.Z tohoto titulu je tedy policie legitimována vyžadovat vyšetření přítomnosti alkoholu nebo jiné návykové látky u osob mladších 18 let, a to jak prostřednictvím dechové zkoušky, tak pomocí odběru krve, moči, slin nebo potu. V platné právní úpravě není uvedeno, že oprávnění policie je směřováno pouze vůči pachateli protiprávního jednání. V § 67 odst. 1 v první větě je uvedeno: „Policie je v souvislosti s odhalováním a šetřením přestupku oprávněna vyžadovat….“ Proto zastáváme názor, že tato oprávnění policie směřují vůči komukoliv, tedy i svědkovi, případně poškozenému (a také osobě mladší 18 let), pokud je to třeba k řádnému zadokumentování a prokázání protiprávního jednání. Toto je uvedeno i ve výkladu k § 67 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, viz. Zákon o Policii ČR s komentářem, autor B. Vangeli, ISBN 978-80-7400-142-0. Komentář uvádí: „ … a umožňuje požadovat, aby se orientačnímu vyšetření či odbornému lékařskému vyšetření podrobila jakákoliv osoba, i osoba mladistvá, je-li to nezbytné k odhalování a šetření přestupků…. To umožňuje např. provádění orientačního vyšetření u mladistvých osob za účelem odhalování a šetření přestupků na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi dle § 30 PřesZ.“
 
Jiná situace nastává v případě, kdy u osoby mladší 18 let existuje důvodné podezření, že přivodila jinému újmu na zdraví v souvislosti s požitím alkoholického nápoje. V takovém případě je policie oprávněna podrobit osobu orientačnímu vyšetření a odbornému lékařskému vyšetření zjišťujícímu obsah alkoholu z titulu § 16 odst. 2 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Podle tohoto ustanovení dále platí, že pokud spočívá orientační vyšetření zjišťující obsah alkoholu v dechové zkoušce provedené analyzátorem alkoholu v dechu, odborné lékařské vyšetření se neprovede. Avšak v případě, že osoba tento způsob orientačního vyšetření odmítne, provede se odborné lékařské vyšetření.

plk. doc. Ing. Martin HRINKO, Ph.D. MBA
ředitel Ředitelství služby pořádkové policie
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem