Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na výroční zprávu nejvyššího státního zástupce

Policie ČR se ohrazuje proti nařčením uváděným v některých médiích. 

Policie ČR se ohrazuje proti nařčením uváděným v některých médiích s odkazem na výroční zprávu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. V mediálních výstupech je několik závažných nařčení, která však nejsou ničím konkrétním podložena a nezakládají se na pravdě.

Prvním a doložitelným faktem, který hovoří o dobré práci Policie ČR, jsou statistiky kriminality. Z těch je patrné, že nápad trestné činnosti má klesající tendenci a naopak objasněnost trestných činů každoročně stoupá. „To neukazuje na paralyzovanou Policii ČR neschopnou bojovat proti zločinu, nýbrž na Policii ČR, která zvyšuje bezpečnost občanů každodenní poctivou prací jednotlivých policistů,“ uvedl genmjr. Tomáš Tuhý.

V textu je dále, jako údajný důkaz prorůstání zločinu do Policie ČR, zmiňována kauza Vidkun. Opomenut je však fakt, že odhalení této kauzy vzešlo z podnětů ze strany samotné Policie ČR, která sama aktivně konala i ve vztahu k podezřením ukazujícím na policisty.

Policie ČR se zásadně nevyjadřuje k živým kauzám a zásadní informace řeší oficiálním postupem, nikoliv cestou médií jako některé jiné instituce a orgány.

7. července 2016
kpt. Jozef Bocán
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem