Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Realizace „Bača“

Nevšední probuzení zažil na konci srpna dvacetiletý recidivista podezřelý z brutálního loupežného přepadení. 

Kriminalisté druhého oddělení Prahy III, kteří se specializují na objasňování loupežných přepadení, zadrželi ve středu ráno v Praze 4 dvacetiletého muže podezřelého z brutálního loupežného přepadení.

Před několika měsíci byl tento muž již obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, ale i tak se nepoučil. Kromě majetkových deliktů, se v červnu dopustil dalšího brutálního loupežného přepadení v pražských Kobylisích. Tam napadl mladistvého chlapce a za užití násilí se jej snažil oloupit o batoh. To, že se poškozeného zastali kolemjdoucí, mu vůbec nevadilo a po chvíli v napadání pokračoval. Svého jednání zanechal a z místa utekl až poté, co poškozeného začal bránit jeden z cestujících v autobuse, kam se chlapec zaběhl schovat.

Vypátrání obviněného kriminalistům stěžoval fakt, že muž se svými společníky přespával na různých místech hlavního města a dlouhodobě se nikde nezdržoval. Operativním šetřením kriminalisté zjistili jeho úkryt a ve středu ráno „spadla klec“. Jelikož policisté předem věděli, že se jedná o uživatele drog, který se opakovaně dopouští násilné a majetkové trestné činnosti a bylo na místě podezření, že může být ozbrojen, použili kriminalisté poté, co neuposlechl zákonných výzev k otevření vozidla, ve kterém přebýval se svými kumpány, donucovacích prostředků. Kromě hrozeb namířenou střelnou zbraní, museli kriminalisté z pražské Palmovky použít i teleskopický obušek k rozbití okénka u vozidla. Jeho společníky pak zajistili pro neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

Policejní komisař zadrženého muže následně obvinil ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež a i vzhledem k předchozí kriminální minulosti podal Obvodnímu státnímu zástupci pro Prahu 8 podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby. Státní zástupce podnět akceptoval, podal návrh na vzetí obviněného do vazby, čemuž soud vyhověl. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Violeta Siřišťová – 2. září 2022

VIDEO REALIZACE: Zásilka | Úschovna.cz (uschovna.cz)

vytisknout  e-mailem