Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Realizace rozsáhlého případu zpronevěry v jihlavské firmě

JIHLAVSKO: Policisté zadrželi třináct podezřelých 

Tento týden provedli kriminalisté oddělení hospodářské kriminality jihlavského územního odboru realizaci, při které zadrželi v souvislosti s prověřováním rozsáhlého případu zpronevěry spáchané v jihlavské firmě osoby podezřelé ze spáchání trestné činnosti. Zadržení byli převezeni na oddělení policie k podání vysvětlení. Čtyřem se zadržených mužů sdělil policejní komisař podezření ze spáchání trestného činu. Složitý případ kriminalisté dále prověřují a počet pachatelů se pravděpodobně ještě rozšíří.
 
Kriminalisté začali případ prověřovat na základě trestního oznámení, které přijali od zástupce poškozené firmy. Firma provedla na základě vlastního podezření kontrolu a zjistila značnou finanční ztrátu, jednalo se o inventurní schodek ve skladovém hospodářství. Schodek se pohyboval v řádech set tisíc korun. Případ začali prověřovat kriminalisté oddělení hospodářské kriminality.
Provedli šetření v účetnictví firmy a také u provozoven a obchodů kam bylo zboží dodáváno, vyžádali si a prostudovali velké množství písemností, na základě kterých zjistili, že došlo ke spáchání rozsáhlé trestné činnosti, do které je zapojeno množství osob.
Následně tento týden, v úterý 19. listopadu, zadrželi celkem 13 osob, kdy se jednalo o zaměstnance firmy a pracovníky externí společnosti, která prováděla pro firmu rozvoz zboží zákazníkům. Zadržení jsou převážně z Jihlavska. Další podezřelí se dostavili k podání vysvětlení následně. „Čtyřem pachatelům bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu zpronevěry. Jedná se o muže ve věku čtyřiadvacet, šestadvacet, osmadvacet a čtyřicet let,“ řekl kriminalista nprap. Bc. Miroslav Mejzlík. Podezřelí muži se trestné činnosti dopouštěli jako řidiči nákladních vozidel externí společnosti rozvážející pro poškozenou firmu zboží na provozovny a obchody zejména na území Kraje Vysočina, odběratelů bylo přes 600. „Zboží pachatelé zákazníkům předali a vybrali od nich finanční hotovost, poté ale upravili faktury a odvedli poškozené firmě pouze část finanční částky a zbytek si nechali,“ upřesnil nprap. Miroslav Mejzlík. Převážně se jednalo o částky v řádech tisíců korun, nebyly výjimkou ale ani desetitisícové finanční částky. V některých případech si podezřelí muži nechali většinu přijatých peněz a poškozené firmě odvedli pouze zanedbatelnou část z celkové finanční částky.
 
Nejmladší z pachatelů, čtyřiadvacetiletý muž, je podezřelý z toho, že vloni v období od května do prosince zpronevěřil v osmnácti případech celkovou částku přes padesát tisíc korun.
Osmadvacetiletý muž z Třebíčska si na základě upravené faktury nechal část převzatých peněz v padesáti případech a zpronevěřil částku téměř 120 tisíc korun.
Čtyřicetiletý muž je podezřelý, že zpronevěřil přes šedesát tisíc korun. Trestné činnosti se dopouštěl od loňského března do poloviny prosince a v této době pro sebe neoprávněně získal peníze v šestadvaceti případech.
Nejvyšší částku zpronevěřil šestadvacetiletý muž z Jihlavy. V době od loňského března do konce prosince vybral v sedmapadesáti případech v provozovnách nebo prodejnách peníze a na základě upravené faktury si část finanční hotovosti nechal. Celkem muž zpronevěřil více než 160 tisíc korun.
 
Za spáchaný přečin hrozí pachatelům trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.
 
Prověřování případu je velice složité a kriminalisté na rozkrývání a prokazování trestné činnosti jednotlivým podezřelým intenzivně i nadále pracují. Je zřejmé, že počet osob, kterým bylo sděleno podezření ze spáchání trestného činu, se ještě zvýší.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. listopadu 2013 

vytisknout  e-mailem