Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Realizace táborských kriminalistů

Tábor – Zloději napáchali škodu za téměř 450 000 korun. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Obrovský kus profesionální práce odvedli táborští kriminalisté, kteří se specializují na „autokriminalitu“, tedy na případy vykrádání a vlastní krádeže vozidel. Opět dokázali, že umí vyřešit případy nejen na svém teritoriu, ale i případy s dosahem téměř po celé republice.
V polovině ledna tohoto roku došlo na Táborsku k několika krádežím vloupání do osobních vozidel. Pachatelé dle zjištěných poznatků regionem pouze projeli a po činu opět zmizeli mimo hranice okresu. Přesto se táborským kriminalistům podařilo zajistit informace, na základě kterých bylo možno pachatele rozpracovat a následně ustanovit. Zjištěné poznatky dovedly táborské kriminalisty k muži a ženě, oba ve věku 46 let. Jak šetření potvrdilo, uvedená dvojice se zaměřila na vykrádání zejména osobních automobilů, odstavených u hřbitovů, mateřských či základních škol či sportovních areálů. To znamená na případy, kdy majitelé většinou na kratší dobu vozy opustili a cennosti zanechali uvnitř. Z aut tak mizely kabelky či příruční tašky s osobními doklady, finanční hotovostí, platebními kartami, mobilními telefony, dále pak notebooky, tablety, oblečení a další cennosti. Vlastní krádeže prováděl nejčastěji muž, žena pak zajišťoval rozprodání odcizených předmětů.
Zloději nikdy nezůstali dlouho na jednom místě a uvedené trestné činnosti se dopouštěli na mnoha místech republiky, a to od Tábora, Českých Budějovic, Prahy, Kolína, Plzně až například po Karlovy Vary. Díky spolupráci táborských kriminalistů s kolegy z dalších dotčených měst se kolem uvedené dvojice pachatelů začala utahovat pomyslná smyčka. Ta se „zatáhla“ v průběhu minulého týdne, a to v okamžiku krádeže vloupáním do vozidla v Českém Brodě. Na místě zadržený muž a vzápětí po něm i jeho společnice byli eskortováni do Tábora. Zde jim kriminalisté předložili důkazy k zatím prokázaným 27 vykradeným vozidlům s celkovou způsobenou škodou ve výši bezmála 450 000 korun. Lze ovšem předpokládat, že se nejedná o celkový počet touto dvojicí vykradených vozů. Toto je předmětem dalšího šetření nejen táborských kriminalistů.
Oba zadržení si vyslechli obvinění ze spáchání trestných činů krádeže, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Již nyní jsou ohroženi až trestem odnětí svobody na dobu až pěti let. Oba mají za sebou již trestní minulost. Muž například opustil brány vězení v závěru loňského roku.
Na oba obviněné tak kriminalisté podali podnět k návrhu na jejich vzetí do vazby. Ten byl následně dalšími orgány činnými v trestním řízení akceptován.
Na místě je poznamenat, že se nejedná o první případ, kdy táborští „autaři“ odhalili takto rozsáhlou trestnou činnost, sahající daleko za hranice okresu či kraje.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz
24. března 2015     

vytisknout  e-mailem