Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Recidivista skončil ve vazbě

TEPLICE - Okradl i vlastní babičku; Snažili se ujet policistům...  

 Recidivista skončil ve vazbě
     Ve vazební věznici skončil 21letý muž, který na Teplicku opakovaně páchal majetkovou trestnou činnost. Neváhal okrást ani vlastní příbuznou, začátkem minulého týdne během návštěvy odcizil své babičce tři bible, tlakový hrnec, remosku a další věci za více jak 4 tisíce korun.
     Následující den nabídl v herně jedné z návštěvnic k prodeji tablet. Žena souhlasila, že si ho za 400 korun koupí a dala mu požadovanou částku. Následně jí řekl, že si z tabletu jen smaže nějaké osobní věci, s čímž souhlasila. Z herny však odešel jak s penězi, tak s tabletem a už se nevrátil.
     V pátek dopoledne vnikl pootevřeným oknem do bytu ve zvýšeném přízemí, ze kterého odcizil elektrické holicí strojky, peníze, notebook a další věci za více jak dvacet tisíc korun.
     Policisté lapku během krátké doby dopadli a obvinili ho z přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Mladý muž, který už stál několikrát před soudem, není rozhodně žádný „svatoušek“. Jen v letošním roce už okradl bývalou přítelkyni, byl obviněn i z loupeže.
     Vzhledem k tomu, že by se na svobodě zřejmě dopouštěl trestné činnosti i nadále, podali jsme státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby, který soudce akceptoval. Recidivistovi, kterému už byl během uplynulých měsíců uložen trest obecně prospěšných prací, který však nevykonal, stejně jako „podmínka“, nyní hrozí až tříleté vězení.
Recidivista skončil ve vazbě.mp3 
 
Snažili se ujet policistům
     Během uplynulého víkendu policisté pronásledovali hned tři motorová vozidla, jejichž řidiči chtěli strážcům zákona ujet. V sobotu po 20 hodině stavěla hlídka policistů motocykl, jehož řidič na výzvu k zastavení nereagoval a snažil se přes chodník a trávu policistům zmizet. To se mu ale nepodařilo a policisté 19letého mladíka zajistili, motivem jeho jednání zřejmě byla skutečnost, že není držitelem řidičského oprávnění pro příslušnou skupinu motorových vozidel.
     O tři hodiny později se policistům snažil ujet další řidič. Ani on nereflektoval na opakované výzvy k zastavení vozidla, po chvíli pronásledování však dostal smyk a naboural do tří zaparkovaných aut. I přesto pokračoval v jízdě, nakonec však zastavil a policisté osádku vozidla zadrželi. Řidič i spolujezdec mají oba vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, bude předmětem dalšího vyšetřování, kdo ze zadržených auto řídil a dopustil se tak přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
     Do třetice se v sobotu večer snažil hlídce dopravních policistů ujet i řidič osobního vozidla v Bílině. Sedmadvacetiletý muž nereagoval na výzvu k zastavení vozidla, nakonec však zajel do slepé ulice, kde auto zastavil, zahodil klíčky, lehl si na zem a vyčkal na příjezd policistů.  Při dechové zkoušce mu naměřili dvě promile alkoholu v dechu, navíc není držitelem řidičského oprávnění. Muž si již převzal sdělení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může jít až na rok do vězení.
Snažili se ujet policistům.mp3 
 
Další okradený zákazník
     Přes opakovaná varování policistů, aby si lidé během nákupů dávali pozor na své věci, v obchodech stále dochází ke krádežím. „Scénář“ bývá obvykle stejný, zloději jen využívají neopatrnosti lidí, kteří nechávají své cennosti v nákupních vozících. Tak tomu bylo i v případě, který nyní prověřují tepličtí policisté. Neznámý pachatel odcizil v supermarketu poškozenému brašnu, kterou nechal ve vozíku. Muž přišel o doklady, mobilní telefon a finanční hotovost, celkovou škodu vyčíslil na 13 tisíc korun. Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu trestní stíhání pro přečin krádeže, za který trestní zákoník stanoví až dvouletý trest odnětí svobody.
 
 
Teplice, 8. 9. 2014, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí
Oddělení tisku a prevence Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem