Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„REGULOVČÍK ROKU 2010“

Ms kraj: Nejlepší regulovčík moravskoslezských policistů - II. ročník 

       Dopravní policisté Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje dnes v Ostravě poměřili své odborné znalosti a dovednosti v řízení provozu na pozemních komunikacích. Ti nejlepší z nejlepších se zúčastnili již druhého ročníku soutěžního klání o nejlepšího regulovčíka moravskoslezských policistů „Regulovčík roku 2010“. Jedná se o vysoce atraktivní soutěž, neboť řízení dopravy na křižovatce je tzv „královská disciplína“ dopravních policistů.
 
       Soutěž uspořádal odbor služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pod záštitou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, plk. Mgr. Tomáše Tuhého. Místa čestných hostů zaujali mimo jiné pplk. Mgr. Jan Potucký z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR, Ing. Ivo Muras – vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje a JUDr. Jaroslav Byrtus – plk. ve výslužbě, bývalý vedoucí severomoravských dopravních policistů. Zúčastnilo se jí celkem 22 dopravních policistů, z toho 3 policistky. Soutěžící byli nominováni ze všech dopravních inspektorátů a oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.
Slavnostní zahájeníSlavnostní zahájení
 
       Úvodního slova se ujal vedoucí odboru služby moravskoslezské dopravní policie plk. Mgr. Jiří Zlý. Náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pro vnější službu plk. Ing. Martin Hrinko, Ph.D. soutěž slavnostně zahájil a popřál všem soutěžícím pevnou ruku na křižovatkách. Zdůraznil, že všichni zúčastnění jsou vítězové, neboť vybráni byli skutečně ti nejlepší z nejlepších.
       Samotné klání sestávalo ze dvou částí. Část teoretická proběhla v reprezentačních prostorách Porubského zámku Statise Prusalise a obsahovala písemný test ze zákona o provozu na pozemních komunikacích, zákona o přestupcích a zákona o Policii ČR. Praktické dovednosti policisté prověřili na dvou vybraných frekventovaných křižovatkách v Ostravě Porubě – na křižovatce u Slovanu a křižovatce Vřesinská.
 
       Hodnotící komisi předsedal a hlavním rozhodčím v jedné osobě byl npor. Ing. Karel Pavelek, vedoucí dopravního inspektorátu Územního odboru v Opavě. Komise vyhodnotila vypracované písemné testy. Následně také posuzovala policisty při praktické části. Zaměřila se zejména na jejich pokyny a pohyb v křižovatce, vystupování při převzetí a předání křižovatky, přesnost a srozumitelnost pokynů, zohlednění dopravní situace na křižovatce, ale také na ústroj a celkový vzhled řídícího policisty. Soutěžící mohli dosáhnout maximálně 240 bodů. Praktická část nebyla jednoduchou záležitostí. Řízení křižovatky, obzvlášť vysoce frekventovaných, vyžaduje profesionální výkon. Zarážející bylo, že někteří řidiči povely policisty vůbec neznají. Navzdory těmto komplikacím se klání obešlo bez sebemenšího karambolu.
 
       Odpoledne v Porubském zámku Statise Prusalise proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků.
Regulovčík gratulace.JPGGratulace ředitele
Ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, plk. Mgr. Tomáš Tuhý, poděkoval za účast v soutěži a zhodnotil její průběh. Ocenil znalosti a vědomosti všech soutěžících a popřál jim hodně úspěchu do další práce. Vítězům, ale i ostatním zúčastněním poblahopřál a předal ceny.
 
       Nejlepšího ohodnocení s počtem 228 bodů a tudíž na první příčku dosáhla loňská „stříbrná“ pprap. Monika Mikulková z dopravního inspektorátu Územního odboru ve Frýdku-Místku. Druhé místo obsadil pprap. Petr Štroblík z dopravního inspektorátu Městského ředitelství policie v Ostravě a třetí místo z loňska obhájil i letos prap. Jiří Majka z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. První dva jmenovaní postupují do celorepublikového kola této soutěže, které se uskuteční na podzim. Loňský vítěz prap. Václav Wewiorka z dopravního inspektorátu Městského ředitelství policie v Ostravě se obhajoby svého vítězství nemohl účastnit, neboť se připravuje na obhajobu tentokrát své diplomové práce na vysoké škole. Nicméně si nemohl nechat ujít účast na slavnostním aktu vyhlášení vítězů a novému „králi“ v tomto případě „královně“ moravskoslezských křižovatek předal putovní cenu.
 
       A jaké jsou první dojmy vítězky: „Mám velkou radost a myslím, že radost má i můj vedoucí npor. Mgr. Jan Kasperčík. Vítězství zúročilo mou šestnáctiletou profesní praxi u dopravní policie. Vážím si toho, že jsem se umístila na prvním místě, ale pro mne jsou vítězové všichni, kteří se dnešního klání zúčastnili. V následujících letech bych v soutěži ráda uvítala více žen – policistek.“
Regulovčík vítězka.JPGVítězka
 
Vítězům, ale i všem zúčastněným blahopřejeme!
 
Fotogalerie zde.
                                                                                                                           
por. Bc. Darina Majková
por. Ing. Stanislav Sobol          
preventivně informační oddělení
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
Ostrava, 04. června 2010
 
 

 

vytisknout  e-mailem