Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Rekapitulace bezpečnostních opatření

V rámci oslav 17. listopadu prováděla pražská policie rozsáhlé bezpečnostní opatření.  

Na tom se podílela tisícovka policistů pražského krajského ředitelství a pět stovek strážníků Městské policie hlavního města Prahy.
Z celkového pohledu proběhly oslavy na celém území hlavního města Prahy bez zásadnějších problémů. Většina lidí opravdu přišla na různá shromáždění především s úmyslem důstojně oslavit 20.výročí tzv. sametové revoluce, nicméně našli se i tací, kteří chtěli tento svátek zneužít pro své zviditelnění nebo oslavy cíleně narušit. Zde máme na mysli dvě nejzásadnější situace. První řešili pražští policisté na Národní třídě, kde se uskutečnilo neoznámené shromáždění Dělnické strany. Svolavatele této akce úředníci Magistrátu hlavního města Prahy vyzvali k ukončení shromáždění z důvodu časové a místní kolize s jinou, řádně oznámenou akcí. Jelikož svolavatel na tyto výzvy nereagoval, požádali úředníci o zákrok pražské policisty. Ti zvolili k vyřešení situace po zhodnocení všech okolností nejmírnější diplomatickou cestu. Ta přinesla po několikerém jednání výsledek spočívající v odchodu účastníků neoznámené akce dohodnutou odchodovou trasou z Národní třídy směrem na Most Legií. Nicméně samotný odchod neproběhl bez komplikací. Pět účastníků neoznámeného shromáždění museli policisté předvést na policejní služebnu pro neuposlechnutí výzev veřejného činitele. Pro stejný skutek skončilo na policejních služebnách posléze dalších 11 osob jakožto účastníků zmiňovaného shromáždění. K další zásadní situaci došlo kolem na Mostě Legií. Zde několik jednotlivců z řad příznivců extremistů napadlo verbálně a následně i fyzicky pracovníka médií a dalšího mladíka, který se napadeného zastal. Policejní vyšetřovatelé budou celou událost vyhodnocovat na základě pořízených videozáznamů. Ke všem popisovaným událostem došlo kolem 15.hodiny v oblasti Národní třídy.
 
O tři hodiny později řešili policisté v Praze 2 na Výtoni a Karlově náměstí další zásadní události. Na obou místech došlo k dílčím potyčkám mezi policisty a pravicově smýšlejícími skupinami. Tyto skupiny totiž plánovali atak probíhajícího poklidného průvodu z Albertova na Národní třídu. Na Karlově náměstí neváhali výtržníci použít proti policistům kameny a dřevěné tyče. Stejně agresivně napadli policisty výtržníci na Výtoni, kde proti mužům zákona použili plastové lahve, kameny a slzný plyn. Výsledkem obou incidentů byla nejen hmotná škoda na policejních vozidlech ale i lehká zranění tří policistů.
 
Celkově lze konstatovat, že pražské policii se v rámci prováděných bezpečnostních opatření podařilo jednotlivé ataky poklidných shromáždění a veřejného pořádku eliminovat, díky čemuž skončilo 49 těchto narušitelů na policejních služebnách. V šestnácti případech se jednalo o protiprávní jednání přestupkového charakteru, konkrétně neuposlechnutí výzvy veřejného činitele. Dalším třiatřiceti osobám je kladeno za vinu jednání trestněprávního charakteru, kdy jsou nasnadě obvinění z trestných činů útok na veřejného činitele či poškozování cizí věci. V následujících hodinách budou policejní vyšetřovatelé vyhodnocovat důkazy a pořízené videozáznamy a po té rozhodnou o případných obvinění konkrétních osob či překvalifikování jejich jednání.

vytisknout  e-mailem