Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Rekonstrukce budovy č. 12 a náklady na její pořízení

ZLÍN: Policie ČR zakoupila budovu již zrekonstruovanou. 

Policii ČR patří ze třípatrové budovy druhé a třetí nadzemní podlaží a recepce v přízemí. První nadzemní podlaží zůstává ve vlastnictví Obchodního centra Zlín, a. s.

Práce na rekonstrukci skončily jen pár hodin před slavnostním otevřením. Budova byla v poměrně špatném stavu a prošla totální rekonstrukcí. Opravovaly se její nosné konstrukce,plášť i celý interiér. Na stavbě se opravilo stávající obvodové zdivo a vyměnily se původní vchodové dveře. Velkých změn doznal také interiér. Celá budova byla vyztužena ocelovou konstrukcí, na kterou se použilo 160 tun oceli. Obměnila se rovněž všechna okna, dveře i sociální zařízení. Průvlaky se obložily protipožárním materiálem a byla nainstalována elektrická požární signalizace. Ve druhém i třetím patře vznikly nové kancelářské prostory, prosklené příčky nahradil sádrokarton a dispozičně se místnosti nakonec upravily tak, aby sloužily potřebám krajského ředitelství. Rekonstruovalo se i ústřední vytápění včetně výměníkové stanice. Za zmínku stojí mimo jiné zábradlí na hlavním schodišti, které je ještě původní z dob Tomáše Bati. Zábradlí nebylo nahrazeno novým, ale citlivě se zrenovovalo. Chodby zdobí historické fotografie budovy.

V nejbližších týdnech budou řemeslníci ještě obkládat fasádu cihlovým páskem tak, aby si budova v souladu s požadavky památkářů ponechala charakter typické baťovské zástavby.

Se zásadní rekonstrukcí začala akciová společnost Obchodní centrum Zlín jako původní majitel budovy v tomto roce. Policie ČR ji z vlastních zdrojů koupila již opravenou. Nábytek dodaly firmy, se kterými má smluvní vztah ministerstvo vnitra, částečně ho v rámci své pracovní činnosti zhotovili i vězni z Mírova.

Do nákupu zrekonstruovaného objektu policie investovala 88 milionů korun. Stovky milionů se tak ušetřily díky tomu, že jsme ustoupili od původního návrhu vystavět novou budovu v současném areálu Územního odboru Zlín na nám. T. G. Masaryka. Z ekonomického hlediska vyšla investice do zrekonstruované budovy bývalého areálu Baťových závodů daleko úsporněji než výstavba nového objektu na zelené louce.

 

18. prosince 2009, por. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem