Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidič octavie přehlédl a těžce zranil motorkáře

SEMILSKO - Manévr předjíždění nezvládl za snížené viditelnosti šofér octavie. 

V úterý kolem 5.40 projížděl 39letý řidič osobního vozidla značky Škoda Octavia od Turnova na Sedmihorky, když se rozhodl na rovném přímém úseku u Karlovic předjet nákladní vozidlo. Poté, co za snížené viditelnosti vybočil do vedlejšího jízdního pruhu, se  ale v jeho dráze objevil 53letý motocyklista, který sem přijížděl z opačného směru. Střetu už nebylo možné nijak zabránit a motocyklista při něm utrpěl těžké poranění nohy, se kterým ho zdravotnická záchranná služba transportovala  na traumacentrum Krajské liberecké nemocnice.

Řidič octavie potom  tvrdil, že motorkáře neviděl. Ačkoliv o jeho vině na této vážné a zbytečné nehodě není pochyb, je dobré si připomenout, jak je důležité být na silnici viděn. To platí pro všechny účastníky silničního provozu, motorkáře nevyjímaje.

Odborníci na bezpečnost silničního provozu motocyklistům radí, aby opustili tradiční tmavé barvy a začali se oblékat do světlých,  pestrých barev.  Na motocyklovém oblečení jsou samozřejmě nejideálnější reflexní barvy nebo alespoň reflexní prvky. Ty dopravní policisté v Libereckém kraji  ve spolupráci s regionálním  zástupcem  Besipu  rozdávají  motorkářům zdarma  při dopravně bezpečnostních akcích.

Důvodem je snaha o posílení bezpečnosti motorkářů v silničním provozu.  Zatímco například modrou barvu registruje řidič motorového vozidla teprve ze vzdálenosti 18 metrů, na reflexní barvu reaguje už ze vzdálenosti 200 metrů. Přitom při rychlosti 100 km v hodině je brzdná dráha motorového vozidla 80 metrů. Reflexní doplňky pro motorkáře jsou ke koupi v každé prodejně s potřebami pro motocyklisty , a to v nejrůznějších variantách jako doplňky, které se dají umístit jak na bundu nebo kalhoty, tak  na boty nebo na přilbu.  

26. 10. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

nehoda Karlovice

nehoda Karlovice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem