Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič okradl cizince, které vozil

JIHLAVSKO: Maďarský řidič mikrobusu vzal batohy turistům z Číny 

Vynikající práci odvedli uplynulou  neděli 24. května policisté z obvodního oddělení v Telči. Podařilo se jim odhalit řidiče, který fingoval vloupání do autobusu, který sám řídil. Tento cizinec navíc okradl turisty z Číny, které vozil po evropských městech.
 
V neděli odpoledne, krátce po třinácté hodině, jsme na linku tísňového volání 158 přijali oznámení, že se neznámý pachatel vloupal do zaparkovaného mikrobusu, se kterým přijeli do Telče turisté z Číny. Mikrobus řídil cizinec, jednalo se o státního příslušníka Maďarska, který přivezl do města zahraniční turisty a s vozidlem zaparkoval na parkovišti na ulici Svatoanenská. Podle prvotního oznámení měl někdo rozbít u mikrobusu boční okno a zevnitř pak odcizit osobní věci několika turistům, včetně jejich cestovních pasů a peněz.
 
Na místo vyjela hlídka z obvodního oddělení v Telči. Policisté na místě zjistili, že se čínským turistům z autobusu skutečně ztratily cestovní pasy, peníze a další osobní věci. Za pomoci tlumočníků do anglického jazyka a maďarštiny policisté zjistili nezbytné podrobnosti k pohybu turistů v Telči a získali také přesný seznam věcí, které neznámý pachatel z mikrobusu odcizil.
 
Na základě dokonalé místní znalosti policisté věděli, že místo, kde mikrobus parkoval, monitoruje kamerový systém, a proto se soustředili na jeho rychlé vyhodnocení v době, kdy mohlo k vloupání do mikrobusu dojít. Z kamerového záznamu jednoznačně vyplynulo, že se v bezprostřední blízkosti mikrobusu nikdo kromě řidiče a turistů nenacházel. Proto se jejich prověřování zaměřilo na maďarského řidiče. Podezření se nakonec prokázalo. Policisté proto řidiče zajistili jako osobu podezřelou z protiprávního jednání a mikrobus byl převezen k objektu obvodního oddělení v Telči za účelem jeho prohlídky. Odcizené věci policisté nakonec nalezli po důkladné prohlídce mikrobusu. Muž se policistům přiznal, že vloupání fingoval a věci ukradl. Turistům řidič sebral tři batohy, které byly odložené na sedadle za řidičem. Uvnitř batohů byla různá elektronika, peníze, dva cestovní pasy a pět platebních karet. Krádeží vznikla turistům škoda v celkové výši 250 000 korun. Majiteli mikrobusu pak způsobil rozbitím bočního okna škodu ve výši 3000 korun.
 
Řidič měl zřejmě všechno dokonale promyšlené – odcizené věci turistů si uložil pod kapotu do motorového prostoru mikrobusu. Zřejmě nepředpokládal, že by je na tomto místě mohl někdo hledat. Řidiče mikrobusu policisté eskortovali do policejní cely Krajského ředitelství policie kraje Vysočina a případ si převzali kriminalisté z oddělení obecné kriminality územního odboru v Jihlavě. Kriminalisté zahájili v úterý 26. května trestní stíhání cizince. Šestačtyřicetiletého cizince vyšetřovatel obvinil z trestných činů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě prokázání viny hrozí muži test odnětí svobody až na pět let. Cizince po převzetí obvinění policisté propustili a bude stíhán na svobodě. Případem se bude zabývat okresní soud v Jihlavě.  
 
Pro čínské turisty se jejich výlet do České republiky zkomplikoval, protože museli v Telči přenocovat. Náhradní ubytování jim pomohli zajistit policisté v nedalekém penzionu, kde museli počkat do pondělka, kdy do Telče přijeli z Maďarska dva řidiči s náhradním mikrobusem. Jeden řidič odvezl mikrobus s poškozeným oknem zpět do Maďarska a druhý řidič pokračoval s turisty v jejich putování po Evropě pokračovat.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
27. květen 2015
 

vytisknout  e-mailem