Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič pod vlivem alkoholu jel po 3 kolech

JIČÍNSKO – Od volantu přímo na záchytku. 

Policisté z dopravního inspektorátu Jičín byli upozorněni operačním důstojníkem na vozidlo značky Škoda, které jelo po silnici č. I/16 ve směru jízdy od obce Nová Paka na obec Úlibice. Vozidlo se mělo pohybovat bez levé přední pneumatiky, jelo pouze po disku kola.

Před odbočkou na obec Radim bylo vozidlo zastaveno hlídkou Policie ČR. Řidič byl vyzván k předložení dokladů potřebných pro řízení a provoz motorových vozidel. Šedesátiletý řidič potřebné doklady předložil. Problém však nastal u dechové zkoušky, se kterou muž souhlasil.

Orientační dechová zkouška ukázala opakovaně hodnotu přesahující 2 promile alkoholu v dechu. Na místě byl řidiči zadržen řidičský průkaz a byla mu zakázána další jízda motorovými vozidly. Vzhledem k naměřeným hodnotám a tomu, že nebyl jmenovaný schopen řádné chůze, ani souvislé artikulace byla na místo vyžádána další hlídka z OOP Nová Paka, která muže zajistila a převezla na protialkoholní záchytnou stanici, kde si ho převzal službu konající lékař.

Následující den bylo muži sděleno podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí až jeden rok ve vězení. 

Česko patří k zemím, které rozhodně alkoholem nepohrdá. Přesto existují chvíle a místa, kde je třeba tuhle touhu potlačit. Alkohol, jako jedna z nejškodlivějších návykových látek, nepatří ani za volant automobilu, ani za řídítka motocyklů nebo třeba jízdních kol. Podle veřejně dostupných údajů je přibližně čtvrtina tragických nehod v Evropské unii s přítomností alkoholu. A i když se člověk po konzumaci alkoholu cítí lépe, rozhodně nesmí usednout za volant. Útlum, narušení vnímání reality a zkreslení aktuální situace jsou  spouštěčem rizikových situací, které člověk sice vnímá, ale neuvědomuje si možná rizika, naopak je podhodnocuje. A důležité je si i uvědomit, že hladina alkoholu v krvi stoupá ještě určitou dobu po dopití poslední sklenice. Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů následně dochází k vážným dopravním nehodám.

por. Bc. Martina Jandová
13.6.2024

Odkazy do noveho okna

Vozidlo bez pneu

Vozidlo bez pneu 

Detailní náhled

Vozidlo bez pneu

Vozidlo bez pneu 

Detailní náhled

Vozidlo bez pneu

Vozidlo bez pneu 

Detailní náhled

Vozidlo bez pneu

Vozidlo bez pneu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem