Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič pod vlivem drog ujížděl před policejní hlídkou

JIHLAVSKO: Muž nezaplatil uloženou kauci, proto bylo zajištěno jeho vozidlo 

V pátek 25. dubna ujížděl před policejní hlídkou řidič, u kterého policisté následně zjistili, že vozidlo řídil pod vlivem drog a nemá ani řidičský průkaz. Muž se při agresivní a bezohledné jízdě dopustil řady dopravních přestupků, vzhledem k tomu, že vzniklo důvodné podezření, že se bude vyhýbat přestupkovému řízení, byla mu uložena kauce, kterou nezaplatil, a proto bylo jeho vozidlo zajištěno.
Podezřelého vozidla VW Polo si policisté všimli po desáté hodině večer v Jihlavě, když jel jeho řidič na dálniční přivaděč ve směru od ulice Pávovská. Policisté se rozhodli automobil zkontrolovat a dali řidiči výzvu k zastavení. Vozidlo zajelo do prostoru čerpací stanice, kde zastavilo, když ale šel jeden z policistů provést kontrolu, automobil se rozjel a jeho řidič začal ujíždět ve směru na Jihlavu. Policisté za ním ihned vyjeli, řidiči ujíždějícího vozidla dávali pokyny k zastavení světelným i zvukových znamením, na které však řidič nereagoval. Řidič vozidla VW jel velmi rychle, přejížděl z pravého do levého jízdního pruhu a svojí agresivní jízdou ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu. V lokalitě Jihlavského tunelu policejní hlídku opakovaně ohrozil tzv. vybržďováním, kdy ke střetu vozidel nedošlo jen díky pohotové reakci řidiče policejního vozidla. Při jízdě ujíždějící vozidlo měnilo směr a opakovaně řidič otočil automobil za použití ruční brzdy o 180 stupňů. Pokračoval dále do obce Hosov a odtud pak jel po polní cestě do obce Vysoká, kde řidič vozidlo zastavil a dal se na útěk. Policisté začali okamžitě po podezřelém muži pátrat, policejní psovod ho nalezl schovaného v křoví v blízkosti místního statku.
Policisté zjistili, že řidičem je třiadvacetiletý muž, u kterého provedli test na zjištění ovlivnění návykovou látkou s pozitivním výsledkem na amfetamin, kdy se pravděpodobně jednalo o pervitin. Poté se muž podrobil lékařskému vyšetření, při kterém mu byl odebrán biologický materiál. Řidičský průkaz muž nepředložil a policisté zjistili, že mu byl zadržen, když ho policisté letos v únoru přistihli při řízení vozidla pod vlivem drog. Muže policisté převezli na obvodní oddělení. Tím, že řídil vozidlo pod vlivem drog, bez řidičského průkazu a dále v souvislosti s jeho agresivní a bezohlednou jízdou, když ujížděl před policejní hlídkou, se dopustil řady dopravních přestupků. Vzhledem k tomu, že vzniklo důvodné podezření, že se muž bude přestupkovému řízení vyhýbat, byla mu uložena kauce, kterou nezaplatil, a proto bylo vozidlo VW zajištěno. Případ policisté dále šetří.
 
Dalšího řidiče pod vlivem drog odhalili policisté v neděli 27. dubna v Jihlavě. Po druhé hodině v noci zastavila hlídka na ulici Evžena Rošického vozidlo Ford Mondeo. U šestadvacetiletého řidiče provedli policisté test na zjištění ovlivnění návykovou látkou s pozitivním výsledkem na amfetamin. Dechová zkouška u něho byla negativní. Muž nepředložil řidičský průkaz a tvrdil, že si ho zapomněl doma, policisté ale provedenou kontrolou zjistili, že má muž řidičský průkaz zadržený. Řidiči další jízdu zakázali a převezli ho na oddělení policie k podání vysvětlení. Muž se dopustil dopravních přestupků a jeho jednání policisté dále šetří.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
28. dubna 2014  

vytisknout  e-mailem