Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Řidič špatně zapojil za vozidlo přívěs

SOKOLOVSKO – Ten se uvolnil a narazil do sloupu.  

Ve čtvrtek dne 10. 4. 2014 kolem 17:00 hodiny došlo v Sokolově na silnici III. třídy v ulici Nádražní k dopravní nehodě. 54letý řidič, řídil nákladní automobil značky Fiat Ducato s přívěsem po uvedené komunikaci. Při tomto se mu uvolnil ze závěsného zařízení přívěs, který vjel samostatně vlevo na chodník a narazil do sloupu. Šetřením dopravních policistů bylo zjištěno, že řidič si před jízdou správně nezapojil spojovací zařízení přívěsu k tažnému vozidlu a tím užil k jízdě technicky nezpůsobilou jízdní soupravu. U řidiče byla provedena orientační dechová zkouška na alkohol s negativním výsledkem a poté mu byla uložena bloková pokuta.
 
Policisté radí:
 
Připojení přívěsného vozíku a příprava soupravy před jízdou:
  • Při parkování musí být jednonápravový přívěsný vozík zajištěn proti pohybu nejméně dvěma zakládacími klíny (zajištěna obě kola).
  • Je nutné auto zajistit proti pohybu (zařazený1.rychlostní stupeň a zatažená parkovací brzda)
  • Při připojení přívěsného kloubu (žehličky vozíku) na kouli závěsného zařízení musí obě části zapadnout (hlasité cvaknutí)              
  • Nutno kontrolovat indikátor opotřebení závěsného systému – má tři polohy: Červená – parkovací poloha, Zelená - připojení bez závad, Žlutá s vykřičníkem ! – upozorňuje na nutnost výměny celého nebo části závěsného systému v odborném servisu. Kontrola závěsného zařízení je prováděna také v rámci STK.                                                
  • V případě, že přívěs nemá indikátor opotřebení, musí řidič před jízdou vyzkoušet pevnost spojení vlastní silou (přívěs zvednout za oj). Spojení musí být pevné, nesmí být vůle v pohybu. Řidič musí použít také pojistku zámku.               
  • Připojíme elektrickou zásuvku a před jízdou je řidič povinen zkontrolovat zákonem stanovené osvětlení celé jízdní soupravy a také stanovený tlak pneumatik.
  • Na soupravě nesmí být ostré hrany a je povoleno použití jen vybavení, které je schváleno pro použití v provozu na pozemních komunikacích.
  • Náklad musí být na ložné ploše zajištěn proti pohybu a to i je-li přívěs vybaven plachtou. Upevnění nákladu je důležité proto, aby náklad při uvolnění nezpůsobil zranění ostatních účastníků provozu a řidič musí také počítat s odstředivou silou, která na náklad působí. Nepřipevněný náklad by tak výrazně zhoršil jízdní vlastnosti celé soupravy.
Pokud řidič opomine provést některý z těchto kroků, může dojít k vážné dopravní nehodě  a ohrožení života účastníků v provozu na pozemních komunikacích (kontrola celé soupravy před jízdou nezabere v tomto případě víc než 10 minut).
 
nprap. Zuzana Týřová
por. PhDr. Papežová Zdeňka
11. 4. 2014
Odkazy do noveho okna

Místo dopravní nehody.

Místo dopravní nehody. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem