Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Řidič srazil bažanta na dálnici

KRAJ: Pozor na lesní zvěř! V podzimním a zimním období je vždy více nehod se zvěří. 

Od začátku letošního roku k dnešnímu dni evidujeme v Jihomoravském kraji téměř čtyřicet oznámení o dopravních nehodách se zvěří, přičemž jen včera jsme přijali přes tísňovou linku 8 oznámení.

Střety se zvěří se objevují celoročně, ovšem vyšší počet jich bývá zejména na podzim a v zimě v období snížené viditelnosti.  Nejvíce nehod evidujeme v brzkých ranních hodinách. Jedná se nejčastěji o zajíce, srnčí zvěř, bažanty či divoká prasata.

Zvlášť nebezpečné mohou být nehody se zvěří na dálnici, které sice nejsou časté, ale například včera nad ránem řidič v osobním vozidle srazil bažanta na dálnici D2. Naštěstí kromě zvířete nikdo neutrpěl žádné zranění.

Řidičům doporučujeme jezdit zejména v lesních a polních úsecích přiměřenou rychlostí, aby stihli zareagovat a zabránit možnému střetu. Pokud již  zvěř na vozovce uvidíte, ztlumte dálková světla na potkávací a berte v potaz, že zejména srnčí zvěř chodí ve skupinách a lze tedy očekávat, že se mohou objevit další zvířata. 

V případě, že již dojde k nehodě, zapněte výstražná světla, označte místo nehody varovným trojúhelníkem. Nehodu je třeba nahlásit buď policii, nebo mysliveckému sdružení v dané honitbě, které se postará o zraněné či usmrcené zvíře.

por. Andrea Cejnková, 17. ledna 2023

vytisknout  e-mailem