Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidič ujížděl před policisty v ukradeném vozidle

TŘEBÍČSKO: Na jednoho ze zasahujících policistů s automobilem najel 

Třebíčští kriminalisté zahájili trestní stíhání muže, který včera ujížděl v ukradeném vozidle před policejní hlídkou a na jednoho ze zakročujících policistů automobilem najel. Při pokusu o zastavení ujíždějícího vozidla použili policisté proti nebezpečnému pachateli služební zbraň. V lese za obcí Štěměchy podezřelý muž zastavil a utekl. Následně ho ale policisté při pátrací akci nalezli a zadrželi. Vzhledem k tomu, že byl pachatel zraněn, byl převezen na ošetření do třebíčské nemocnice. Pětadvacetiletý muž, opakovaně soudně trestaný recidivista z Ostravska, byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů. Na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby.
 
Závažný případ pro policisty začal, když si v úterý 3. června po druhé hodině v noci všimli v Třebíči na ulici Sucheniova, kde prováděli běžný výkon služby, podezřelého vozidla Škoda Octavia. Automobil se rozhodli zastavit a zkontrolovat. Řidič však na výzvy policistů k zastavení nereagoval a snažil se ujet. Policejní hlídka začala okamžitě automobil pronásledovat. Řidič octavie cestoval ve vozidle sám a ujížděl z centra města na obec Červená Hospoda a dále pokračoval směrem na Telč. Ujíždějící řidič svojí nebezpečnou a agresivní jízdou bezprostředně ohrožoval policisty, ostatní účastníky silničního provozu i sebe. Policejní vozidlo se snažil vybržďovat, na silnici řidič kličkoval, na policejní vozidlo najížděl a snažil se ho ze silnice vytlačit. Na okraji obce Štěměchy řidič náhle odbočil z hlavní silnice a dál ujížděl po polní cestě, která ústila na okraj lesa. Před lesem s vozidlem na okamžik zastavil, a když ho policisté pod hrozbou namířené střelné zbraně vyzvali k opuštění vozidla, zařadil zpátečku a prudce nacouval do služebního vozidla, které poškodil. Na jednoho ze zasahujících policistů řidič octavie s automobilem najel. Policistovi se podařilo uskočit a nebyl tak při útoku zraněn. Řidič se poté okamžitě znovu rozjel a rychlou jízdou pokračoval dále po lesní cestě. Policisté použili při pokusu o zastavení ujíždějícího vozidla služební zbraň. Ujíždějící řidič s autem přibližně po kilometru uprostřed lesa zastavil, nechal zde vozidlo odstavené a z místa utekl.
 
Cestou integrovaného operačního střediska byla ještě v noci svolána mimořádná pátrací akce. Policisté začali po pachateli v lokalitě ihned pátrat a do pátrání se zapojil také policejní vrtulník s termovizí. Od ranních hodin pak propátrávalo okolí obce Štěměchy a dalších přilehlých obcí s cílem nelézt a zadržet nebezpečného muže, sedm desítek policistů, včetně policejních psovodů.
Kolem desáté hodiny dopoledne policisté podezřelého muže vypátrali schovaného v lese v katastru obce Chlístov. Muž byl zraněn, proto byla na místo přivolána zdravotnická záchranná služba, která pachatele převezla do třebíčské nemocnice. Muž má střelné zranění jedné nohy. Podezřelého pětadvacetiletého muže při přepravě i následně v nemocnici, kde byl hospitalizován, střežili policisté.
 
Prověřování případu převzali kriminalisté třebíčského územního odboru, kteří začali zjišťovat veškeré okolnosti případu, shromažďovat důkazy a zjišťovat všechny podstatné informace, zajistili také stopy a provedli výslechy. Kriminalisté dále provedeným prověřováním zjistili, že pachatelem je opakovaně soudně trestaný recidivista, od letošního dubna má soudem uložený zákaz řízení všech vozidel na dobu čtyř let. Vozidlo Škoda Octavia, se kterým policistům ujížděl, bylo odcizené v Moravskoslezském kraji a navíc na něm byly připevněny registrační značky, které byly také odcizené a patřily jinému osobnímu vozidlu ve stejném kraji. Automobil a registrační značky kriminalisté zajistili.
 
Na základě shromážděných důkazů dnes policejní komisař zahájil trestní stíhání pětadvacetiletého muže. „Muž byl obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě spáchaného se zbraní, v tomto případě se zbraní rozumí vozidlo, a dále přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl plk. Mgr. František Pokorný, zástupce vedoucího Územního odboru Třebíč s tím, že byl obviněný muž na podaný návrh vzat do vazby.
Případ kriminalisté dále vyšetřují, prověřují také okolnosti odcizení vozidla a registračních značek.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
4. června 2014  
Odkazy do noveho okna

ukradené vozidlo

ukradené vozidlo 

Detailní náhled

ukradené vozidlo

ukradené vozidlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem