Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič zpronevěřil zaměstnavateli peníze

HRADECKO - Autodopravci způsobil škodu přes 170 tisíc korun, hrozí mu až pět let  


Počátkem tohoto týdne (12. prosince 2011) hradecký policejní komisař obvinil čtyřiačtyřicetiletého muže z Královéhradecka z přečinu zpronevěry. Muž ze Smiřicka je důvodně podezřelý, že jako zaměstnanec pracující od loňského (2010) září u tamní autodopravy zpronevěřil firemní peníze.

Od letošního (2011) ledna do června 2011 jako řidič nákladního automobilu převzal finanční hotovost na naftu a případné drobné výdaje spojené s provozem vozidla. Přitom každý měsíc prováděl zaměstnavatel vyúčtování těchto nákladů. Zůstatek dlužné částky mu byl vždy převeden do dalšího měsíce. Do letošního (2011) června muži dluh narostl na téměř 93 tisíc korun. Přes opětovné urgence soukromému podnikateli peníze nevrátil.

Navíc od loňského (2010) října až do letošního (2011) dubna zaměstnán jako řidič u téže firmy zajišťoval pro zákazníky dovoz zboží objednaného u pardubické společnosti. Celkem ve čtyřech případech od zákazníků vybral peníze za dovezené zboží. Přičemž obdrženou finanční hotovost měl předat svému zaměstnavateli, což do současné doby neučinil. Dlužnou částku téměř 80 tisíc korun za něho musel pardubické firmě uhradit zaměstnavatel.

Podle majitele autodopravy celková škoda činí přes 170 tisíc korun
.

Muži, který je vyšetřován na svobodě, nyní hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

V průběhu posledních čtyř let bylo proti muži vedeno již několik exekučních či jiných řízení pro dlužnou částku téměř 400 tisíc korun. Tuto skutečnost policistům zamlčel. Část dlužných částek již také uhradil.

Oproti loňskému roku se na Hradecku zvýšil počet případů zpronevěry. Policisté v letošním roce (od 1. ledna do 30. listopadu 2011) na Hradecku šetřili 23 případů zpronevěry se škodou zhruba 3,8 milionů korun. Za celý loňský rok (od 1. ledna do 31. prosince 2010) policisté evidovali 14 případů. Hmotná škoda dosáhla téměř 950 tisíc korun. Předloni (od 1. ledna do 31. prosince 2009) policie zaznamenala 7 případů se škodou 320 tisíc korun. Objasnit se policistům daří 60 až 70 procent případů.

nprap. Anna Pešavová - 16. prosince 2011 (13:50)

vytisknout  e-mailem