Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidiče hlídal i vrtulník

LIBEREC - Odhalil šestnáct přestupců. 

Dnes od deváté ráno probíhala na Liberecku dopravně bezpečnostní akce. Jízdu řidičů při ní ale nekontrolovali  jen "pozemní" policejní hlídky, jak jsou řidiči zvyklí,  ale ze vzduchu ji monitoroval i policejní vrtulník. Policisté se při této akci zaměřili zejména na rychlostní komunikaci R I/13 ve směru na Bílý Kostel, Rozkoš, Jitravu. Policisté ve vrtulníku se zaměřovali  a dokumentovali zejména velmi nebezpečný přestupek, a to nedovolené předjíždění. Během čtyř hodin ve vzduchu zjistili policisté celkem šestnáct řidičů, kteří takto riskovali a předjížděli v místech, kde je to zakázáno.

Informace o těchto konkrétních řidičích byly předány pozemním hlídkám, které řidiče zastavili a sepisovali s nimi oznámení o přestupku, které bude postoupeno do správního řízení. Jedná se totiž o jeden ze závažných přestupků, který se neřeší udělením blokové pokuty. Řidičům hrozí za tento přestupek až půlroční zákaz řízení vozidel a k tomu vysoká pokuta.
Poslední z řidičů, kterého pilot vrtulníku zaznamenal při nedovoleném předjíždění, se pokusil spravedlnosti vyhnout.Řidička začala rychle ujíždět a mířila do lesa, kde chtěla policistům zmizet. Díky vrtulníku neměla ale žádnou šanci, její jízdu stále monitoroval a nasměrovával také pozemní hlídky. Policisté ihned po  zastavení zjistili důvod jejího chování - neměla oprávnění řídit auto.

Jinak v průběhu celé akce zkontrolovali policisté 75 řidičů, z nichž se dvě desítky dopustily závažného přestupku nedovoleného předjíždění (16 zjištěno policejní hlídkou ve vrtulníku). Přestupky těchto řidičů budou řešeny ve správním řízení. Dále pak sedm řidičů bylo pokutováno za nevyhovující stav vozu a na pokutách zaplatili šest tisíc korun.

Z výsledků dopravně bezpečnostní akce je zřejmé, že přítomnost policejního vrtulníku mělo své opodstatnění. Řidiči stále, a v nemalé míře, porušují pravidla bezpečnosti na silnicích a riskují  a ohrožují nejen své životy, ale i ostatních účastníků. Dopravní policisté proto připravují  další akce, při kterých bude vrtulník Policie ČR využíván k monitoringu, vyhledávání a dokumentování přestupků nezodpovědných řidičů.

Suchánková
pislbc@mvcr.cz   974 461 207

 

 

Odkazy do noveho okna

DBA_vrtulník1

DBA_vrtulník1 

Detailní náhled

DBA_vrtulnik2

DBA_vrtulnik2 

Detailní náhled

DBA_vrtulnik3

DBA_vrtulnik3 

Detailní náhled

DBA_vrtulník4

DBA_vrtulník4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem