Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidiče, který odjel z místa nehody, policisté vypátrali

JIHLAVSKO: Z automobilu odletěl naložený stavební dílec a vážně zranil chodkyni 

Jihlavští kriminalisté objasnili dopravní nehodu, ke které došlo v druhé polovině června v obci Velký Beranov. Kovový předmět, který odlétl z  vozidla, vážně zranil starší ženu jdoucí po chodníku.
Oznámení o dopravní nehodě přijali policisté v pátek 26. června před jedenáctou hodinou dopoledne. Na místo okamžitě vyjela zdravotnická záchranná služba a policisté. Vážně zraněná pětašedesátiletá chodkyně byla transportována do jihlavské nemocnice. Vozidlo, ze kterého se předmět uvolnil, nezastavilo a z obce odjelo.
 
Místo dopravní nehody policisté ohledali, zadokumentovali a provedli v lokalitě šetření. Zajistili kovový předmět, který ženu zranil. Na základě šetření policisté zjistili, že vozidlo bylo zřejmě nákladní a jelo pravděpodobně ve směru od obce Rytířsko na Jihlavu. Policisté od začátku počítali i s variantou, že si řidič automobilu pravděpodobně ani nevšiml, že se z vozidla kovový předmět uvolnil.
Prověřování dopravní nehody převzali kriminalisté jihlavského územního odboru, kteří začali okamžitě po vozidle a jeho řidiči pátrat. S žádostí o spolupráci při hledání neznámého řidiče se obrátili i na veřejnost. „Po zveřejnění výzvy v médiích se nám přihlásil muž, který si vozidla převážejícího náklad kovových předmětů v lokalitě v době nehody všiml a poskytl jeho popis a směr jízdy,“ řekl por. Bc. Vít Bařina, komisař oddělení obecné kriminality. Získané informace byly velmi cenné a poskytly kriminalistům správný směr při dalším pátrání po automobilu. Na základě následného šetření se jim podařilo vozidlo i jeho řidiče vypátrat.
 
Kriminalisté zjistili, že automobil řídil šestatřicetiletý muž z Brněnska.  Provedli výslechy osob, vyžádali si lékařské zprávy, shromáždili a vyhodnotili všechny poznatky, informace a důkazy. Následně zahájil policejní komisař trestní stíhání šestatřicetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti,“ upřesnil npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality.
 
Muž je obviněn z toho, že jako řidič nákladního vozidla Scania s připojeným vlekem jel po dálnici a poté ve směru na Jihlavu. Vlek měl plně naložený bednícími dílci, které nebyly dostatečně uchycené. V obci Velký Beranov se z připojeného vleku uvolnil bednící dílec, který odlétl a dopadl na chodkyni jdoucí v tu dobu po chodníku.
Žena utrpěla vážná zranění hlavy, včetně zlomeniny, poranění lebky a mozku. V současné době se stále ještě léčí.
Na základě prověřování kriminalisté dále zjistili, že řidič stavební dílec padající z vozidla nemohl zaregistrovat a z místa nehody tak neujel úmyslně. To že utrpěla chodkyně zranění, si zřejmě nevšiml a pokračoval v jízdě do Jihlavy, kam s nákladem směřoval.
 
„Dopravní nehodu se nám podařilo objasnit díky občanům, jejich všímavosti a ochotě pomoci. Poznatky, které jsme od občanů získali, byly pro vypátrání řidiče zásadní,“ dodal komisař Vít Bařina.
 
Případ kriminalisté dále vyšetřují.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
9. října 2015

vytisknout  e-mailem