Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidiči, buďte trpěliví a obezřetní

Jihočeský kraj - Během víkendu očekáváme silný provoz na našich silnicích.  

S ohledem na sportovní a kulturní akce, které se během následujících dní a týdnů uskuteční na Českokrumlovsku - Lipno nad Vltavou, Rožmberk nad Vltavou, žádáme řidiče, aby byli na svých cestách velmi opatrní, trpěliví a důsledně dodržovali pravidla a předpisy související s provozem na našich silnicích.

Včera ve večerních hodinách přišli při dopravní nehodě o život muž a žena na Prachaticku. Celkem na silnicích v kraji zemřelo při dopravních nehodách již 34 osob.

http://www.policie.cz/clanek/tragicka-dopravni-nehoda-542375.aspx

Pro návštěvníky Lipna nad Vltavou sdílíme konkrétnější informace k dopravě na místo.

http://www.jiznicechy.cz/olympijske/olympijsky-park-rio-lipno-2016/doprava

Níže uvádíme preventivní informace pro řidiče.

 

Zásady defenzivní jízdy
  • Pří řízení dávejte pozor a ničím se nerozptylujte. Naučte se soustředit na dopravní prostředí. Pokud musíte vykonávat jinou činnost, zastavte.
  • Buďte opatrní při jízdě v prostředí, které dobře znáte. Dopravní nehody se často stávají v blízkosti domova. Když řidič jede známou cestou, má tendenci podceňovat obecnou míru rizika spojenou s řízením.
  • Buďte vstřícní vůči ostatním a vzdejte se svého práva na přednost, bude-li to nutné pro bezpečnost provozu. Aplikace pravidel provozu mohou být těžko srozumitelná pro člověka, který se v dané oblasti dobře nevyzná, nemá dostatečnou řidičskou zkušenost nebo se necítí dobře. Nevynucujte si svá práva za každou cenu.
  • Dodržujte doporučenou nebo nejvyšší povolenou rychlost jízdy. Rychlost je nebezpečná hned ze dvou důvodů. Prvním je kratší čas na reakci, který se v důsledku vyšší rychlosti zkrátí. Druhým je závažnější následek případné dopravní nehody.
  • V žádném případě nesedejte za volant pod vlivem alkoholu nebo drog.
  • Věnujte pozornost pasivní bezpečnosti Vašeho vozidla. Správně si nastavte bezpečnostní pásy. Pro děti používejte autosedačky. Naučte se nastavit optimální sklon opěradla sedadla a výšku hlavové opěrky. Zvažte koupi vozu vybaveného airbagy, ABS a jinými pasivními či aktivními prvky bezpečnosti vozidla.
  • Nikdy nevjíždějte do křižovatky na červený signál. Ztráta několika desítek vteřin je bezcenná ve srovnání s rizikem ztráta života, zdraví nebo majetku.
  • Naučte se dobře sledovat vozovku před Vámi. Mějte přehled o tom, co se děje v místě kam dorazíte za 15 – 20 sekund. Většina řidičů sleduje silnici pouze 5 – 8 sekund před sebou. Budete-li se dívat před sebe, získáte více času na reakci při neočekávané komplikaci během jízdy. Zrak je nejdůležitější smysl, na který při řízení spoléháte. Pokud nevidíte zřetelně do dálky, používejte brýle nebo kontaktní čočky.
  • Jednejte předvídatelně. Pokud chcete odbočit, zpomalte a včas svůj záměr signalizujte. Pokud si nejste jisti, kam odbočit, v žádném případě. nezůstávejte stát těsně před křižovatkou nebo v křižovatce. Dávejte ostatním účastníkům provozu signál, co hodláte v nejbližších okamžicích udělat.
  • Za volant usedejte pouze tehdy, pokud se cítíte dobře. Vyhněte se řízení, pokud jste unaveni, rozrušeni, ve špatné tělesné či duševní kondici.
 Doporučení řidičům, kteří řídí v horkém počasí 
  • Vypijte alespoň čtyři až pět litrů nealkoholických tekutin denně. Nápoje by měli mít pokojovou teplotu. Horké tekutiny zvyšují pocení, studené mohou vyvolat záněty a nachlazení.
  • Dbejte na zdravou životosprávu. Jezte hodně ovoce a zeleniny. Vyhýbejte se tučným pokrmům, po kterých horkem zmožený řidič ještě více zmalátní.
  • Všímejte si varovných signálů přicházející únavy a dělejte pravidelné přestávky v jízdě spojené s vyvětráním vozidla a krátkým protažením svalů a to alespoň každé dvě hodiny.
  • Pokud má Vaše jízda trvat déle než tři hodiny, je vhodné vzít s sebou spolujezdce, který s Vámi bude udržovat klidnou konverzaci a případně Vás vystřídá v řízení.
  • V klimatizovaném voze dbejte na to, aby rozdíl teplot uvnitř vozidla a venku nebyl příliš velký, doporučuje se rozdíl kolem šesti až osmi stupňů. I v klimatizovaném voze nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin a pravidelné přestávky.
 Příznaky únavy
Únava přichází plíživě. U řidičů vyvolává opakované zkraty při vnímání, podrážděnost, prodlužuje reakční čas, snižuje koncentraci, zrakovou ostrost, koordinaci pohybů, zpomaluje dýchání, způsobuje potíže při řazení rychlostních stupňů. Řidič se cítí ospalý, strnulý, otupený, mohou ho pálit oči, bolet hlava, šíje či záda. Únava značně zvyšuje riziko vzniku dopravní nehody. 
 
zdroj www.policie.cz Pardubický kraj
 
por. Bc. Lenka Krausová, krpc.pio@pcr.cz
 
5. srpna 2016

vytisknout  e-mailem