Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Řidiči, domluvte se, ale neujíždějte!

ZNOJEMSKO: Odjetím z místa nehody se dopouštíte protiprávního jednání.  

Připomínáme řidičům, že již od začátku roku 2009 platí nová právní úprava šetření dopravních nehod:

     Řidič nemá povinnost hlásit dopravní nehodu Policii ČR, pokud
1) zjevná škoda na některém ze zúčastněných vozidel nebo přepravovaných věcech nepřesahuje 100 000,- Kč (zjevná škoda = škoda, kterou vidíte, laický odhad),
2) nedošlo ke zranění nebo usmrcení osoby,
3) nevznikla hmotná škoda na jiném majetku další osoby (např. škoda na komunikaci, na budově, na dopravní značce apod.). Pokud jde o samotná vozidla, která měla na dopravní nehodě účast, není rozhodující, zda je jejich vlastníkem řidič nebo jiná fyzická či právnická osoba (leasingová společnost, zaměstnavatel apod.)
     Policii ČR volejte, pokud
a) není splněna některá z výše uvedených podmínek,
b) nemůžete zabezpečit obnovení provozu na komunikaci.
Pokud policii zavoláte, přestože jsou splněny podmínky 1, 2, 3, věc krátce prošetříme, vyřešíme samotný dopravní přestupek a potvrdíme Váš sepsaný protokol.
     Řidiči, domluvte se! Nezapomeňte!
Musíte sepsat společný záznam o dopravní nehodě podle předepsaných kolonek a navzájem jej podepsat. Tiskopis záznamu o dopravní nehodě získáte u své pojišťovny. V této souvislosti máte právo požadovat od druhého účastnka události prokázání totožnosti (předložení občanského průkazu, cestovního dokladu apod.) a sdělení údajů o vozidle (z osvědčení o registraci vozidla, dříve osvědčení o technickém průkazu). Po sepsání tohoto protokolu není důležité, zda jste se dohodli na zavinění nehody. Posouzení míry zavinění bude v takovém případě záležitostí pojišťoven. Povinnost sepsat záznam je dána zákonem.
    
Řidič, který při dopravní nehodě neprodleně nezastaví vozidlo a neprokáže totožnost ostatním účastníkům nehody včetně sdělení údajů o vozidle, se dopouští protiprávního jednání. Hrozí mu sankce dva a půl až šest tisíc korun. Pokud se shodného přestupku dopustí opakovaně, musí počítat i se zákazem činnosti na jeden měsíc až půl roku. 

     Za dva poslední dny jsme přijali oznámení na tři dopravní nehody, jejichž účastníci z místa ujeli. Poškodili na různých místech Znojma zaparkovaná auta a bez snahy zjistit řidiče těchto nabouraných vozů, odjeli. Celková škoda je asi šedesát tisíc korun. Jednoho se nám podařilo již zjistit. Po dvou dalších z neděle a pondělí pátráme. 

por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 4. února 2014

vytisknout  e-mailem