Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidiči, dopravně bezpečnostní akce je za dveřmi

RAKOVNICKO – Akce bude probíhat celý týden. 

V průběhu příštího týdne, tj. od 17. do 21. září 2018, bude probíhat dopravně bezpečnostní akce „X“. Během této akce se budou rakovničtí policisté zaměřovat především na věnování se řízení vozidla, přičemž hlavním sledovaným ukazatelem bude zákaz držení záznamových a hovorových zařízení za jízdy.

Tato akce je vyhlášena především z toho důvodu, aby upozornila všechny účastníky silničního provozu na to, že používání mobilního telefonu za volantem může mít fatální následky. Používání telefonu během jízdy je velmi častým přestupkem a příčinou mnoha dopravních nehod. Hlavním cílem této akce je změna chování řidičů.

Rakovničtí policisté se zaměří na velmi častou příčinu dopravních nehod, kterou je nevěnování se řízení. Řidičovu pozornost nejčastěji odvádí telefonování či psaní textových zpráv, ovládání navigace nebo konzumace jídla a pití během řízení. Veškerá činnost, při které se řidič nevěnuje řízení, představuje vždy vážné nebezpečí.

Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, hovoří jasně: „Řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.“ V případě, že policisté u řidiče takovéto jednání zjistí, mohou mu na místě uložit pokutu do výše jednoho tisíce korun. V případě správního řízení může být uložena pokuta ještě vyšší, a to od 1500 – 2500 Kč. V obou případech se přestupci do evidenční karty řidiče připisují dva trestné body.

Toto chování za volantem však není problémem pouze řidičů motorových vozidel. Telefonování a ovládání mobilních telefonů nebo používání sluchátek chodci či cyklisty výraznou měrou odvádí jejich pozornost od dění v silničním provozu a je ve velké míře příčinou vážných dopravních nehod.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
14. září 2018

vytisknout  e-mailem