Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidiči dostávali reflexní vesty pro spolujezdce

LIBEREC - Ve středu se v ulici Vratislavická konala dopravně preventivní akce zaměřená na viditelnost řidičů a spolujezdců při mimořádných událostech v silničním provozu.  

Dopravně preventivní akce nebyla zaměřená pouze na viditelnost řidičů a spolujezdců při mimořádných událostech v silničním provozu, ale také  také na chování na místě dopravní nehody. 

Celorepublikové akce, kterou Policie ČR pořádá ve spolupráci s Českou kanceláří pojistitelů se společně s libereckou policií zúčastnil i krajský koordinátor BESIP Ministerstva dopravy pan Miroslav Klásek.

3

Při akci

  • kontrolovali policisté řidičům povinnou výbavu a zda mají ve vozidle reflexní vestu

  • byly kontrolovaným řidičům rozdávány reflexní vesty i pro spolujezdce a zároveň byli policisty upozorňováni na bezpečnost celé osádky vozidla při mimořádných událostech

  • současně byli informováni, kdy je musí používat oni a jejich případní spolujezdci

  • při té příležitosti byli řidiči informováni o správných zásadách jednání v případě, že budou účastníky či svědky dopravní nehod a jak se správně chovat v silničním provozu v případě poruchy na vozidle

4

Být viděn pro ostatní účastníky silničního provozu v případě mimořádné události je velmi důležité. Mnoho případů se v minulosti odehrálo tak, že řidič ze samotné nehody vyvázl bez zranění či pouze s lehkým zraněním, avšak ve chvíli kdy opouštěl svoje vozidlo, srazilo jej jiné auto. 

Jsou samozřejmě i případy, kdy řidič od nehody ujede. V případě, že řidič od nehody, kde nedošlo ke zranění ujede, hrozí mu finanční sankce a přičtení 7 bodů v rámci bodového systému. Tento přestupek bude projednávat příslušný správní orgán. Jedná se o jeden z nejzávažnějších dopravních přestupků. V případě, že tento přestupek řidič spáchá 2x a vícekrát za 12 po sobě jdoucích měsíců, hrozí mu sankce zákaz řízení motorových vozidel na 1-6 měsíců.

V případě, že řidič ujede od nehody, na níž měl účast a neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak učinit bez hrozícího nebezpečí pro sebe může, vystavuje se trestnímu stíhání s trestní sazbou odnětí svobody až na 5 let.

Policisté během akce zkontrolovali téměř dvě desítky řidičů, které kromě cenných rad obdarovali reflexními vestami pro spolujezdce.
 

16.12.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem