Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidiči i chodci by měli být za snížené viditelnosti opatrní

JIHLAVSKO: Počet nehod, při kterých řidič autem srazil chodce, se zvýšil 

Snížená viditelnost je definována jako situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště.
 
Řidiči vozidel
Současné počasí a chladnější teploty s sebou přinášejí zhoršenou sjízdnost komunikací. Vozovka se vlivem spadaného listí a vlhkosti stává více kluzkou, zvyšuje se tím nebezpečí smyku. „Počítat je třeba také se sníženou viditelností a prvními námrazami. Zejména v ranních hodinách mohou být silnice na mostech a v lesních úsecích namrzlé“, upozornil nprap. Martin Mihulka, vrchní inspektor Dopravního inspektorátu Jihlava. Den se zkracuje, svítá později a večer se rychleji stmívá. Řidiči by proto měli jezdit opatrně, ohleduplně, rychlost přizpůsobit aktuálnímu počasí a za snížené viditelnosti zvýšit svoji pozornost.    
V ranních hodinách nebo v podvečer se v současné době také často v blízkosti silnic tvoří mlha, která představuje pro všechny účastníky silničního provozu možné riziko. „Pokud řidič vjede do úseku s mlhou, měl by okamžitě snížit rychlost. Samozřejmě přitom musí zohlednit aktuální dopravní situaci, zejména vozidla jedoucí za ním“, řekl nprap. Mihulka s tím, že řidič by měl dále zvětšit vzdálenost od před ním jedoucího vozidla.
Řidiči by se měli vždy zejména plně věnovat řízení, dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, přizpůsobit rychlost jízdy stavu a povaze vozovky, svým schopnostem a aktuálním klimatickým podmínkám. Řidič smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled a byl schopen zastavit před nenadálou překážkou, jako je např. odstavené vozidlo, předmět na silnici, chodec, cyklista.
Střítež 19. 10. 2011Střítež 19. 10. 2011
 
 
 
Dopravní nehoda – řidička s vozidlem havarovala

Ve středu 19. října havarovala s vozidlem Land Rover po šesté hodině večer řidička, která jela od obce Střítež ve směru na obec Dobronín. Vlivem nepřiměřené rychlosti dostala s automobilem smyk, vjela do příkopu, kde se vozidlo převrátilo přes střechu a zůstalo stát na boku. Pětatřicetiletá řidička se při nehodě zranila a byla převezena do jihlavské nemocnice. Provedenou dechovou zkouškou policisté požití alkoholu u ženy vyloučili. Škodu na vozidle vyčíslili na padesát tisíc korun.

 

 
Chodci
V letošním roce došlo na Jihlavsku již k celkem 29 dopravním nehodám s účastí chodce. Jedna chodkyně při nehodě zemřela, šest chodců utrpělo těžké a devatenáct lehké zranění. V jedenácti případech byli viníky dopravní nehody chodci.
V jedenácti případech došlo ke sražení chodce vozidlem na přechodu pro chodce.
 
I pro chodce představuje současné počasí při zhoršené viditelnosti nebezpečí. Zvláště opatrní by měli být chodci při pohybu po komunikacích za soumraku a za svítání. „Chodci jsou v silničním provozu ti nejzranitelnější. Vidět a být viděn, je základní pravidlo bezpečnosti na silnicích, které platí pro všechny účastníky silničního provozu. Za snížené viditelnosti platí dvojnásob“, zdůraznil vrchní inspektor Martin Mihulka. Jak dále dodal, mnoho řidičů vozidel, kteří zranili chodce, se shodují na tom, že ho neviděli vůbec nebo příliš pozdě.  
 
Je důležité, aby se chodci snažili při pohybu po komunikacích svoji viditelnost zvýšit. Při snížené viditelnosti by měli nosit oblečení jasných barev, aby byli lépe vidět v šeru, ve tmě nebo v mlze. Oblečení je vhodné opatřit reflexními prvky a doplňky, které ve světlech projíždějících vozidel výrazně září.
Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce zaznamenat. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 m. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a další snížené viditelnosti
Reflexní a fluorescenční materiály je vhodné kombinovat tak, aby byl chodec dobře vidět ve dne i v noci“, doporučil nprap. Martin Mihulka.
 
Chodec by měl být vždy pozorný, opatrný a ohleduplný. Musí chodit především po chodníku, a to po jeho pravé straně, nebo může chodit po vyznačené stezce pro chodce. Tam kde není chodník ani stezka pro chodce, musí jít po levé krajnici, nejvíce však dva chodci vedle sebe. Při snížené viditelnosti nebo v nebezpečných a nepřehledných úsecích smějí jít chodci pouze za sebou. Vozovku by měl chodec vždy přecházet na přehledném místě, při přecházení přes vozovku využívat pokud možno přechody pro chodce se světelnou signalizací a vyznačené přechody, přecházet pouze na zelenou a je-li přesvědčen, že skutečně nic nejede. Chodec by nikdy neměl přecházet vozovku v zatáčce nebo mezi stojícími automobily. Pozor si chodci musí dát na přednost v jízdě tramvaje a vozidel s právem přednosti jízdy, jako jsou policisté, zdravotníci a hasiči.
 
Chodci by měli vždy pamatovat na skutečnost, že žádný řidič nedokáže zastavit své vozidlo, pokud mu někdo náhle vstoupí nebo vběhne do jízdní dráhy.  
Jihlava 19. 10. 2011Jihlava 19. 10. 2011
 
Dopravní nehoda – řidička narazila vozidlem do dvou chodců
Ve středu 19. října jela po osmé hodině večer dvaačtyřicetiletá řidička vozidla Opel Vectra v Jihlavě po ulici Fritzova ve směru ke křižovatce s ulicí Plukovníka Švece. V té době přecházeli vozovku po vyznačeném přechodu pro chodce šestnáctiletý chlapec a stejně stará dívka, které řidička automobilem srazila. Oba chodci byli při dopravní nehodě zraněni. Chlapec i dívka byli převezeni do nemocnice. Provedenou dechovou zkouškou policisté požití alkoholu nezjistili.
 
Dopravní nehoda – střet vozidla s chodkyní
V pátek 21. října došlo v Jihlavě na ulici Vrchlického v blízkosti nemocnice ke střetu vozidla s chodkyní. Před sedmou hodinou ráno jel řidič vozidla Opel Astra ve směru od centra. V té době přecházela vozovku po vyznačeném přechodu pro chodce osmnáctiletá chodkyně, do které řidič automobilem narazil. Při střetu utrpěla mladá žena lehké zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici. Provedenou dechovou zkouškou policisté u řidiče i chodkyně požití alkoholu vyloučili.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
21. října 2011

 

                               

 

vytisknout  e-mailem