Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řidiči jen trošku usnuli

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Mikrospánek je za volantem přemohl a oni havarovali.  

 

Bylo krátce po poledni v pondělí 4. června a Vlčnovem projížděla auta jako jindy: sem a tam. Mezi nimi byl i červený ford. Od Brodu přijížděl ke kulturnímu domu. Levotočivou zatáčku neprojel. Najel na obrubník a hop! Přeskočil na trávník, kde porazil mladý strom a zastavil u laviček. V tom se řidič fordu probral. Čtyřiačtyřicetiletý muž z Uherského Hradiště byl natolik unavený, že při průjezdu obcí dostal mikrospánek. Ta chvilinka zavřených očí při řízení přinesla havárii, která se naštěstí obešla bez zranění řidičova, ale také kohokoliv dalšího, kdo se mohl v tomto prostoru nerušeně pohybovat a nemohl předpokládat, že ze silnice může vyletět auto. Dopravní policisté, kteří přijeli nehodu vyšetřit, otestovali měřicím přístrojem řidičův dech a ten byl bez alkoholu.

K této nehodě způsobené mikrospánkem došlo ani čtyřiadvacet hodin předtím, co u Buchlovic havaroval další řidič, který za volantem také usnul. O půl třetí odpoledne sjížděl po hlavním tahu z buchlovských kopců ve směru k Hradišti osmadvacetiletý muž v osobním fordu. Těsně před výjezdem z lesa se mu zavřely oči a usnul. S autem najel doprava do svodidel. Ta jej odhodila do protisměru, kde se opět otřel o svodidla. V protisměru pokračoval spící ještě asi dvě stě metrů a poté sjel doleva po pěšině ze svahu. Postupně narazil do dvou odstavených vozíků a kovové branky, u níž zůstal stát. To už se probudil. Mladý muž za Napajedel vyvázl bez zranění. Ani on nebyl opilý.

Naštěstí ani jedna z těchto havárií zapříčiněná přeceněním schopností souvisejících s únavou neskončila se zraněním! Oba řidiči už snad vždycky, když budou pociťovat únavu a začnou se jim i jen malinko klížit oči, zastaví, odpočinou si nebo se osvěží, aby řídili svěží a pozorní!


 

5. červen 2012, por. Mgr. Aleš Mergental

Odkazy do noveho okna

buchlovske kopce

buchlovske kopce 

Detailní náhled

buchlovske kopce_02

buchlovske kopce_02 

Detailní náhled

Vlcnov_02

Vlcnov_02 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem