Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řidiči jezdili bez dokladů a cyklisti opilí

UHERSKOHRADIŠŤSKO: U ucha měl prý místo telefonu navigaci. 

Co se týče zjištěných dopravních přestupků, byl uplynulý týden velmi pestrý. Čísla v jednotlivých kolonkách se navýšila hlavně u překročení maximální povolené rychlosti a to téměř o polovinu. Také přibylo těch, kteří za jízdy nepoužívají bezpečnostní pásy a tím pádem hazardují se svým životem. To samé se týká telefonování. Řidiči si neuvědomují, že takovým chováním ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Naopak velký pokles policisté zaznamenali v kolonce - řidič pod vlivem alkoholu.

Se zajímavým tvrzením čtyřiadvacetiletého řidiče se v sobotu 11. srpna setkali dopravní policisté ve Starém Městě. Mladý řidič, který projížděl ulicí Zerzavice, za jízdy telefonoval. Policejní hlídka viděla, že muž drží u ucha telefon černé barvy a to po celou dobu, než došlo k jeho zastavení. Řidič řekl, že za jízdy netelefonoval a začal se vymlouvat, že na to má svědka, který jel za ním. Bohužel žádný jeho kamarád okolo neprojel, natož aby zastavil. Hlídka s řidičem sepsala oznámení o přestupku a až při jeho čtení se řidič rozpomněl, že vlastně v pravé ruce něco držel, ale telefon to nebyl. Byla to prý navigace, kterou si držel u ucha.

Během uplynulého týdne si dokonce vyjelo několik řidičů bez řidičského oprávnění i přesto, že mají vysloven zákaz řízení. Jednoho takového hříšníka zastavila ve středu dopoledne i uherskohradišťská cyklohlídka v ulici 28. října. Devatenáctiletý řidič usedl za volant, i když věděl, že má do ledna roku 2014 vyslovený zákaz řízení. Mladík je nyní podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu podle zákona hrozí až tříleté odnětí svobody.

Pod vlivem alkoholu nesmí být řidič, který usedá za volant. To samé platí i u cyklistů. Pokud jedete na kole, tak jedině střízlivý. Může se totiž stát, že vás alkohol “rozptýlí“ do takové míry, až spadnete z kola. Tak tomu bylo koncem minulého týdne v Uherském Hradišti na stezce pro chodce a cyklisty. Pětapadesátiletý cyklista si při pádu způsobil drobné poranění na noze. To ho ovšem od jízdy neodradilo a pokračoval dál. Zastavila ho až nevolnost, kvůli které mu svědci nehody přivolali sanitku. Muž měl podle dechové zkoušky 2,24 promile v krvi. Cyklista je podezřelý ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za který mu hrozí pokuta.

K další dopravní nehodě cyklisty došlo v úterý 14. srpna v odpoledních hodinách v Buchlovicích. Jednalo se o devítiletého chlapce. Ten se při projíždění ulice Komenského nevěnoval řízení, najel na obrubník a spadl. Při pádu utrpěl lehké zranění, se kterým byl převezen do Uherskohradišťské nemocnice k ošetření. Navíc jel chlapec na kole bez ochranné přilby a také bez dohledu osoby starší patnácti let.


 


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 10. 8. – 16. 8. 2012


 

Počet zjištěných přestupků

10. 8. – 16. 8. 2012

3. 8. – 9. 8. 2012

Řidič pod vlivem alkoholu

3

11

Řidič pod vlivem drog

0

1

Překročení maximální rychlosti

76

47

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

12

8

Nepoužití bezpečnostních pásů

15

6

Telefonování za jízdy

34

14

Špatný technický stav vozidla

23

27

Uložené kauce za přestupek v dopravě

0

0

17. srpna 2012, nprap. Milena Šabatová

vytisknout  e-mailem