Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidiči manipulovali s tachografem

KRAJ VYSOČINA: Policisté uložili cizincům pokutu a provozovatelům přepravy kauci 

Tento týden odhalili policisté dálničního oddělení Velký Beranov na dálnici dva řidiče nákladních vozidel, kteří manipulovali s tachografem. Oběma cizincům uložili policisté blokovou pokutu a provozovatelům přepravy, v jejichž vozidlech bylo zařízení umožňující manipulaci s tachografem nainstalováno, uložili kauci sto tisíc korun. Řidiči na místě zaplatili.

Prvního řidiče zastavili policisté v pondělí po deváté hodině dopoledne na dálnici D1 na odpočívadle kilometru 111. Třicetiletý muž turecké státní příslušnosti jel s nákladním vozidlem Daf s návěsem ve směru na Prahu. Při prováděné kontrole záznamů z karty řidiče policisté zjistili, že řidič jel po dálnici, ačkoli zařízení v tu dobu zaznamenávalo přestávku. Na tachografu chyběla data od ranních hodin a policisté dále zjistili, že je v nákladním vozidle zařízení umožňující manipulaci s tachografem.   

Další obdobný případ odhalili policisté na stejném místě v úterý před desátou hodinou dopoledne. Zastavili nákladní soupravu tvořenou vozidlem Volvo a návěsem. Řidičem byl jednačtyřicetiletý muž ze Slovenska, který měl namířeno do Německa. Při kontrole tachografu policisté zjistili údaje, které neodpovídaly skutečnosti, provedeným šetřením odhalili, že také v tomto vozidle je zařízení umožňující manipulaci s tachografem. Část zařízení zajistili.

Policisté provedli v obou případech šetření, dechové zkoušky byly u řidičů negativní. Oba cizinci se v souvislosti s manipulací s tachografem dopustili přestupku, za který jim policisté uložili blokové pokuty. Co se týče podezření na správní delikt ze strany provozovatelů přepravy za instalaci zařízení ve vozidle, rozhodli policisté o uložení kauce ve výši sto tisíc korun, vzniklo totiž důvodné podezření, že by se mohli vyhýbat správnímu řízení v České republice. Kauci oba řidiči na místě složili, stejně tak zaplatili uložené pokuty. Zjištěné správní delikty policisté zadokumentovali a předali je k projednání příslušnému správnímu orgánu.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

27. října 2016

vytisknout  e-mailem