Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiči, nehody a alkohol

Řidiči stále nedbají na zákaz požívání alkoholu 

V roce 2008 šetřili policisté na východočeských silnicích celkem 16.739 dopravních nehod. V celkem 903 případech bylo příčinou nehody požití alkoholu při nebo před jízdou (o 30 méně než v roce 2007). I když dopravní policisté stále připomínají, že alkohol za volant nepatří, někteří řidiči stále svým nezpodpovědným přístupem ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silnčního provozu.  Celkem 9 dopravních nehod za účasti alkoholu šetřili policisté na východočeských silnicích opět v prvních únorových dnech tohoto roku (od 1. do 4. 2. 2009). Zde přinášíme některé z nich.

Dne 1. 2. 2009 ve 2:30 došlo na Eliščině nábřeží v Hradci Králové k dopravní nehodě pod vlivem alkoholu. Řidič (21let) vozidla zn. Škoda 120, jedoucí  pod vlivem alkoholu, narazil při couvání z parkovacího místa do zaparkovaného osobního vozidla zn. Nissan. Při provedené zkoušce na alkohol nadýchal 1,30 promile. Hmotná škoda činí 2.000 korun.

K další nehodě, kde sehrál roli alkohol, došlo téhož dne ve 3:40 v ulici Zborovská v Hradci Králové. Řidič (28 let) osobního vozidla zn. Fiat Marea zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a dostal na mokré vozovce smyk. Vyjel vpravo mimo vozovku, kde přední částí vozidla narazil do sloupu veřejného osvětlení. Policisté provedli u řidiče na místě dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem 1,77 promile. Vzniklá škoda činí 80.000 korun.

HK okruh.jpg ul. Sokolská v Hradci Králové

Za účasti alkoholu se odehrála i nehoda, která se stala v 15:30 na ul. Sokolská  v Hradci Králové. Podnapilý řidič (32 let) osobního vozidla zn. Peugeot zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a nezareagoval včas na před ním stojící autobus.  zn. Irisbus, který stál v prostředním jízdním pruhu a do tohoto zezadu narazil. Autobus stál v době nehody  před světelným semaforem na kruhovém objezdu na kterém svítil červený signál. U řidiče autobusu provedli policisté dechovou zkoušku s negativním výsledkem, řidič peugeotu byl s lehkým zraněním z místa nehody odvezen sanitkou na ošetření do nemocnice. Později skončil na protialkoholní záchytné stanici. U tohoto řidiče nebylo možné vzhledem k jeho podnapilosti provést dechovou zkoušku na zjištění alkoholu, proto se podrobil odběru v nemocnici. Policisté navíc zjistili, že tento řidič vlastní řidičské oprávnění pouze na řízení malého motocyklu.

Dne 3. února 2009 ve 14:45 se stala v prostoru křižovatky ul. Dašiská a Zajíčkova v Pradubicích nehoda za účasti podnapilého cyklisty. Muž, jedoucí na jízdním kole zřejmě nedal přednost v jízdě jedoucímu osobnímu vozidlu zn. Seat Cordoba, se kterým se střetl. Zraněný cyklista byl převezen po pozitivní dechové zkoušce s výsledkem 2,82 promile do nemocnice na ošetření a poté na protialkoholní záchytnou stanici. Více na: Zraněný cyklista

 

Více o dopravní policii naleznete v odkaze: Dopravní informace

Foto Policie ČR

por. Mgr. Lenka Burýšková

vytisknout  e-mailem