Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řidiči neriskujte a přizpůsobte jízdu

KLADENSKO – Povrchu vozovky v zimních měsících je třeba věnovat zvýšenou pozornost. 

Dopravní policisté kladenského inspektorátu v průběhu osmi hodin dnešního dne 14. ledna 2019 od 5.30 do 13.30 hodin přijali oznámení o osmi dopravních nehodách, které se staly na území okresu Kladno.

Jedna z prvních dopravních nehod se stala na silnici za obcí Důl Libušín ve směru jízdy na křižovatku obcí Kačice – Smečno, která byla oznámena před šestou hodinou. Ve vozidle cestovala dvoučlenná posádka. Jednadvacetiletý řidič z Kladna nezvládl řízení a dostal na kluzké vozovce smyk a sjel mimo pozemní komunikaci. Následně se dodávkové vozidlo převrátilo na bok přes silnici. Řidič vozidla i jeho spolujezdkyně vyvázli bez zranění. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění ani jiných účastníků silničního provozu. Policisté vyzvali řidiče k dechové zkoušce, která byla negativní a alkohol byl na místě vyloučen. Vzniklá škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na částku 50 000,-Kč. Silnice byla v době šetření dopravní nehody průjezdná jedním jízdním pruhem.

Jen několik minut před osmou hodinou byla oznámena další dopravní nehoda tří osobních vozidel továrních značek Kia, Škoda Superb a Škoda Octavia. K dopravní nehodě došlo na okraji města Slaného na silnici ve směru jízdy na obec Zlonice. Při dopravní nehodě nebyl nikdo z účastníků dopravní nehody zraněn. Policisté provedli na místě u všech tří řidičů dechovou zkoušku, která byla s negativním výsledkem. Škoda byla předběžně vyčíslena na 200 000,-Kč.

Vážnější dopravní nehoda se stala krátce po jedenácté hodině v Kladně v ulici Vodárenská. Při dopravní nehodě na přechodu pro chodce došlo ke střetu osobního vozidla  a šestasedmdesátileté chodkyně.  Posádka ZZS převezla ženu se zraněním středního charakteru k ošetření do kladenské nemocnice. Dvaasedmdesátiletý řidič byl podroben dechové zkoušce s negativním výsledkem. Co bylo příčinou této dopravní nehody je nyní předmětem šetření.

Kladenští policisté upozorňují řidiče, aby v těchto zimních měsících, kdy je nepříznivé počasí a pozemní komunikace jsou pokryté sněhem a ledovkou, věnovali řízení v dopravě o to větší pozornost. Kluzký povrch silnice a v mnoha případech i ledová pokrývka je většinou způsobena sněhovým nebo deštivým počasím při proměnlivých teplotách. Někdy postačí i jen mokrá silnice po dešti, která má jiné vlastnosti než pozemní komunikace, která je suchá. Především vlivem ledu, sněhu a mokra se prodlužuje brzdná dráha vozidla.

Z těchto důvodů je vhodné zvýšit opatrnost při jízdě a předcházet tak dopravním nehodám nejen v zimních měsících: 

- nepřeceňovat své řidičské schopnosti a snížit rychlost jízdy

- dodržování většího rozestupu od vozidel jedoucích před vámi

- plynulost jízdy, to znamená vyhnout se jízdě stylem brzda – plyn, vyhnout se při jízdě také         

   prudkému trhání volantem, například překážky   

   objíždějte volným větším obloukem, snížíte tak riziko smyku

- věnujte pozornost změnám stavu vozovky, mějte na paměti, že v zimě nemusí být stav vozovky na 

   všech úsecích vozovky stejný.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

14. ledna 2019

Odkazy do noveho okna

Dopravní nehoda za obcí Důl Libušín

Dopravní nehoda za obcí Důl Libušín 

Detailní náhled

Dopravní nehoda za obcí Důl Libušín

Dopravní nehoda za obcí Důl Libušín 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem