Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Řidiči pijí a neodpočívají

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Řidiči jezdí opilí, nepřipoutaní, s telefonem v ruce a v neopravených autech.  

 

Ze součtu zjištěných přestupků v dopravě za první tři měsíce letošního roku jasně vyplývá, že problematika silničního provozu je tématem, kterému se policisté v tomto regionu musí důsledně věnovat. „Přistižených 125 řidičů pod vlivem alkoholu a 11 řidičů pod vlivem drog ukazuje nepříjemnou skutečnost, s níž musí počítat všichni svědomití řidiči, cyklisté a chodci: v průměru mohou denně na silnicích potkat více než jednoho nestřízlivého řidiče!“ shrnuje jeden z nejproblematičtějších prohřešků vedoucí uherskohradišťských dopravních policistů Robert Rampáček.

Přes šest set řidičů jedoucích rychleji, než je stanoveno, bylo zastaveno v obcích. Ani toto číslo tak nesvědčí o tom, že by řidiči na hradišťských silnicích byli zodpovědní vůči svým spolucestujícím nebo lidem na silnicích. Nepřiměřená rychlost je totiž druhou nejčastější příčinou dopravních nehod v tomto regionu! O nezodpovědnosti k vlastnímu zdraví a životu pak hovoří ještě větší počet nepřipoutaných řidičů – rovných 640. Zhruba čtyři řidiči denně pak byli policejní hlídkou zastaveni, protože řídili a přitom telefonovali s mobilem v ruce, a tak snížili svou schopnost věnovat se řízení a reagovat na nenadále vzniklé situace v provozu. Téměř osm set řidičů jelo ve vozidlech i přesto, že auta svým technickým stavem nevyhovovala podmínkám, za jakých by se měla auta bezpečně pohybovat na silnicích.


 

Nákladní doprava, povětšinou tranzitní, je jednou ze dvou priorit uherskohradišťských dopravních policisté pro letošní rok. Za první tři měsíce zkontrolovali na 552 řidičů nákladních aut a u 46 z nich zjistili porušení pravidel v silniční dopravě. Devět z nich je z České republiky, třicet ze Slovenska, tři z dalších států Evropské unie a čtyři z jiných zahraničních zemí. „Ve většině případů šlo o nedodržování bezpečnostních přestávek. V šesti případech řidiči záměrně zmanipulovali záznamové zařízení a osm řidičů nepředložilo koncesní listiny. Uložili jsme 36 kaucí v celkové výši 855 000 korun, které museli řidiči, potažmo dopravci zaplatit předtím, než mohli pokračovat v jízdě,“ popisuje Rampáček.


 

Kontroly na silnicích v uplynulých sedmi dnech jen potvrdily trendy, které jsou v současnosti charakteristické pro silniční provoz na Uherskohradišťsku za posledního čtvrt roku. Sedm řidičů přistižených pod vlivem alkoholu spadá do průměru zjištěných prohřešků. Výjimečný z nich byl ale případ z Bojkovic, kde silně opilý muž neuposlechl výzvu policisty a rozhodl se mu ujet. Policista musel vskočit do kabiny přes řidiče a zbránit mu v jízdě. Opilý muž měl v dechu 2,38 promile alkoholu. Na rozdíl od minulého týdne policisté nenatrefili ani na jednoho řidiče pod vlivem drog. Naopak o třetinu přibylo těch, kteří při řízení drželi v ruce mobilní telefon a nepoužili hands free. Šestnáct řidičů, kteří vjeli do křižovatky i přesto, že jim svítila červená, hovoří o situacích, kdy řidiči záměrně porušili jedno ze základních pravidel a tím mohli ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. Nešvarem na uherskohradišťských silnicích zůstávají vozidla ve špatném technickém stavu, jichž policisté zastavili za týden na devadesát.


 


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 1. leden – 31. březen 2011


 

Počet zjištěných přestupků

25. – 31. 3. 2011

18. – 24. 3. 2011

1. 1. – 31. 3. 2011

Průměr na jeden den

Řidič pod vlivem alkoholu

7

10

125

1,4

Řidič pod vlivem drog

0

6

11

0,1

Překročení maximální rychlosti

31

31

604

6,7

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

16

14

125

1,4

Nepoužití bezpečnostních pásů

60

78

640

7,1

Telefonování za jízdy

38

28

356

3,9

Špatný technický stav vozidla

89

94

786

8,7

Uložené kauce za přestupek v dopravě

1

2

9

0,1


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kauce uložené za přestupky v silniční dopravě 1. leden – 31. březen 2011


 


 


 

ČR

EU

Další země

Celkem

Počet zkontrolovaných řidičů


 

156

377

19

552

Počet závad


 

9

33

4

46

Uložené kauce

Počet uložených kaucí


 

33

3

36

Celková výše


 

730 000

125 000

855 000


 


 

1. duben 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem