Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řidiči pod vlivem alkoholu

"Požili" a pak usedli za volant 

Na absolutní zákaz požití alkoholických nápojů a jiných návykových látek před jízdou pozapomnělo několik řidičů na Rokycansku o uplynulém víkendu. U rokycanských policistů jim to však neprošlo a ze svého jednání se nyní budou muset zodpovídat před soudem, nebo správním orgánem.
Bez vážných následků se neobešla jízda 20ti letého řidiče  vozu  značky ŠKODA Felicia dne 9. července před čtvrtou hodinou ranní. Navíc bylo vozidlo motoristy, který měl řídit ve stavu vylučujícím způsobilost,  plně osazeno dalšími mladými spolucestujícími. Přední sedadlo spolujezdce obsadil 20ti letý muž a dozadu si pak sedli dva stejně staří spolucestující a 18ti letá žena. Takto "naložen" se pak řidič vydal  s vozem značky ŠKODA Felicia od Mirošova směrem na Veselou. Po projetí zatáčky však nezvládl řízení, přejel do protisměru a  sjel do vodního příkopu. Zde se pak vůz  otočil přes střechu na bok. Při nehodě došlo k lehkému zranění spolujezdce z předního sedadla a žena ze zadního sedadla utrpěla zlomeninu, která si vyžádala hospitalizaci v nemocnici. Hmotné škody na voze byly odhadnuty na 20 tisíc korun. Při šetření nehody vyšlo najevo, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje. Jak sám uvádí  přes 1,5 promile "nadýchal" po čtyřech pivech a dvou odlívkách destilovaného alkoholu. Případ nyní šetří dopravní policisté pro podezření ze spáchání přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a ublížení na zdraví z nedbalosti.
K soudu rovněž zamíří dva návštěvníci festivalu ze Strašic. Půl hodiny po půlnoci  dne 10.7. zde byl ve stavu vylučujícím způsobilost přistižen dopravními policisty 31letý řidič za volantem vozu značky VW Polo. Dopravní policisté u něj pomocí dechové zkoušky odhalili přes jeden a půl promile alkoholu. Dle vyjádření řidiče se do tohoto stavu měl uvést požitím tří půllitrů piva.  O dvě hodiny později pak opilého řidiče zastavili řádným způsobem mezi místními bytovými  jednotkami hrádečtí policisté. Na displeji detekčního přístroje se u tohoto 43letého řidiče objevila hodnota přesahující 1,6 promile alkoholu.
Mezi další řidiče, kteří mohli svým jednáním ohrozit  život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, patří i nezodpovědný 29ti letý motorista, který byl kontrolován policisty obvodního oddělení Rokycany 10. července dopoledne v ulici 20. výročí osvobození.  Službu konající hlídka si v ulici Zeyerova povšimla, že řidič vozu  značky PEUGEOT není připoután bezpečnostním pásem. Proto jej následovala a řádným způsobem pak zastavila k silniční kontrole. Provedenou dechovou zkouškou u něho bylo prokázáno požití alkoholických nápojů, kdy naměřená hodnota překročila 1 promili alkoholu, kterou měl být řidič v době řízení ovlivněn. Tito řidiči jsou nyní podezřelí ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Dle trestního zákoníku lze pachateli takového protiprávního jednání uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Mezi dalšího  "neukázněného" řidiče, který  "uvízl" o víkendu v "rukou policistů", patří i motorista se strojem značky FORD Mondeo, který se měl 10. července 2011 po 9té hodině ráno dopustit protiprávního jednání kvalifikovaného jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Když byl kontrolován dopravními policisty v katastru obce Svojkovice, byla u něho pomocí detekčního přístroje na zjištění přítomnosti alkoholu v těle naměřena hodnota 0,3 promile. Jeho jednání bude dle věcné příslušnosti postoupeno k vyřízení správnímu orgánu.

V šetření zůstává i jednání dalšího řidiče, který byl dle svého chování zcela zjevně pod vlivem alkoholu. Tohoto 30tiletého motoristu kontrolovali radničtí policisté 10.7.2011 několik minut po půlnoci v obci Břasy.  Muže vyzvali k předložení  dokladů při silniční kontrole. Motorista se při této kontrole  musel i opírat o svůj vůz značky KIA, nemohl artikulovat a dechovou zkoušku se mu nepodařilo provést ani na šest  pokusů. Navíc svými slovními  vulgárními výrazy policisty urážel a odmítal uposlechnout i jejich výzvy k zanechání tohoto protiprávního jednání. Policisté proto muži vysvětlili další služební postup a vyzvali  jej k podrobení se lékařskému odběru krve. S tímto souhlasil a byl v policejním doprovodu převezen k odběru krve do nemocnice. Jeho jednání policisté kvalifikovali jako přestupky proti občanskému soužití, proti veřejnému pořádku a  proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. O dalším možném překvalifikování činu budou následně rozhodovat výsledky  odborného zkoumání odebrané krve.

nprap. Bc. Jana Tomková
11.7.2011



 

vytisknout  e-mailem