Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidiči pod vlivem alkoholu

Tábor – S problematikou bojujeme represí i prevencí. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Období léta a dovolených přináší i zvýšený počet případů, kdy řidiči usedají za volanty svých vozů pod vlivem alkoholu. Stává se tak nejen v nočních hodinách, ale i během dne. Jen počátkem tohoto týdne již policisté na Táborsku řešili několik případů. Namátkou řidiče osobního vozidla Škody Felicia, který projížděl městem Táborem s hladinou 2,60 promile alkoholu v dechu či řidiče Škody Roomster, který jezdil na Choustnicku s 1, 17 promile alkoholu v organizmu. Že takováto jízda často končí nehodou, pak dokazuje případ z Veselí nad Lužnicí, kdy řidič neváhal usednout za volant s 2,09 promile alkoholu a navíc ve svém vozidle vezl roční holčičku.
Tito řidiči se svým jednáním dopustili trestného činu, a to přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. O jejich potrestání bude rozhodovat soud. Vedle peněžitých trestů či trestů zákazu činnosti jim hrozí až trest odnětí svobody na dobu až jednoho roku, případně až tří let.
Vedle represivní činnosti se policisté na potírání uvedené problematiky zaměřují i prevencí, a to dopravní akcí s názvem „Řídím, piji nealko“, pořádanou ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven. Nejen řidičům, ale i cyklistům připomenou v průběhu dnešního dne na hlavním silničním tahu I/3 na Táborsku rovněž kampaň „Zastav jízdu smrti“. Statistika 48 usmrcených osob na jihočeských silnicích je více než alarmující.
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   ta.pis@pcr.cz
31. července 2014
 

vytisknout  e-mailem