Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Řidiči pozor, děti pozor, rodiče pozor!

Písek – V posledních týdnech řešili policisté několik dopravních nehod s účastí dětí. 

Písečtí dopravní policisté vyjížděli v posledních týdnech k několika dopravním nehodám s účastí dětí, s příchodem jara, a také uvolněním opatření, se samozřejmě vrací i provoz na naše silnice. Řidiči, chodci i cyklisté si musí opět zvyknout a připomenout si pravidla pro bezpečné chování na silnicích a hlavně je dodržovat.

V pátek 30. dubna odpoledne vyjížděli policisté k dopravní nehodě do obce Mirovice, kde sestra přehlédla svého mladšího bratra, který se pohyboval za vozidlem, couvala a došlo ke střetu. Chlapec (2013) utrpěl zranění, se kterými byl letecky transportován do nemocnice.

Při couvání je třeba opravdu nebýt zbrklý, přesvědčit se, zda je za námi volný prostor, pokud to situace vyžaduje, požádat někoho o jasné ukázání, zda je prostor bezpečný. Malé dítě se dá bohužel za vozem snadno přehlédnout

Malý chlapec (2015) jezdil dne 4. května odpoledne na odrážedle po komunikaci v obci Malčice. Krátce před půl pátou projížděl křižovatkou ve směru od dálnice D4 řidič osobního automobilu, chlapec mu nedal přednost a došlo ke střetu. Dítě upadlo na vozovku a utrpělo zranění.

Chlapec bohužel neměl ani nasazenou přilbu a nebyl pod dohledem nikoho staršího patnácti let.

DN odrážedloDN odrážedlo

Další případ je v Protivína. Dne 10. května v podvečer jela řidička s osobním automobilem po Blanické ulici k náměstí. Na přechodu pro chodce zřejmě přehlédla chlapce (2012) na dětském kole, který místem projížděl a došlo ke střetu. Cyklista zůstal zaklíněn pod vozidlem a utrpěl zranění, se kterými byl převezen do nemocnice. Na přechodu se pohyboval chvíli před střetem ještě další chlapec na koloběžce a řidič vozidla v protisměru zastavil.

V okolí přechodů i míst pro přecházení je opravdu potřeba mít „oči na stopkách“ a také předvídat.

auto x cyklistaauto x cyklista

Žadatelka o řidičské oprávnění jistě nezapomene na 11. květen odpoledne, kdy s instruktorem právě absolvovala jednu z praktických jízd, a projížděla také kolem kina Portyč v Písku. Z pravé strany jela po chodníku malá cyklistka (2009), která vjela do jízdního pruhu zřejmě bez rozhlédnutí, a došlo ke střetu. Také v tomto případě utrpěla cyklistka zranění a byla převezena do nemocnice.

autoškola x koloautoškola x kolo

Všechny popisované dopravní nehody jsou stále v šetření píseckých dopravních policistů, ani v jednom z případů nehrál roli alkohol.

Obracíme se na všechny účastníky silničního provozu, buďte opatrní, ohleduplní, dodržujte pravidla, předvídejte a v neposlední řadě nezapomínejte na bezpečností prvky. Rodiče, nikdy nepouštějte své děti do provozu bez cyklistické helmy a ty menší bez dozoru staršího patnácti let.

Hezké dny a bezpečné návraty domů přejí všem písečtí policisté.

por. Mgr. Kamila Čuřínová Ingrišová, pi.pis@pcr.cz

19. května 2021

vytisknout  e-mailem