Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Řidiči pozor! Zima se blíží.

Předpovědi meteorologů slibují ochlazení a pokles teplot k bodu mrazu. Na místě je proto kontrola stavu vozidel před zimní sezonou.  

Předpovědi meteorologů jen potvrzují fakt, který je nezměnitelný. Léto vystřídal podzim a o slovo se hlásí zima.  
Zimní období je pro řidiče nejnáročnější. Komunikace jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot kolem bodu mrazu nevyzpytatelné a proto nebezpečné. V tomto čase se stává nejvíce dopravních nehod s tragickými následky.
Na místě je zvýšená opatrnost, která je tou nejlepší prevencí.
 

Jste připraveni na zimu?
brzdna_draha.jpgbrzdna_draha.jpg

Zimní provoz vyžaduje především zimní pneumatiky

K bezpečnosti silničního provozu mohou řidiči motorových vozidel výrazně přispět výměnou letních pneumatik za zimní. Tato výměna není v České republice zatím povinná na všech úsecích.
 
Praxe ale potvrzuje, že se zimními pneumatikami je jízda daleko bezpečnější - letní pneumatiky již za teploty kolem 7° C začínají tvrdnout a ztrácejí tím přilnavost.
Zimní pneumatiky mají :
  • lepší záběr na sněhu a ledu,
  • lepší stabilitu při průjezdu zatáčkami,
  • vyšší adhezi i na suchých vozovkách a podstatně kratší brzdnou dráhu.
    brzdna_draha_30km_led.jpgbrzdna_draha_30km_led.jpg
 
Jsou zkrátka schopny zajistit lepší ovládání vozidla. Výhodnější je přezout všechny 4 pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem. Další možností zlepšení podmínek pro jízdu autem při špatných povětrnostních podmínkách je včasné nasazení sněhových řetězů. Jejich nasazování si předem vyzkoušejte.
 
Opatrnosti není nikdy dost! Ani v případě, že se teploty pohybují nad nulou, nepodceňujte jízdní vlastnosti vozidel. Zvýšené opatrnosti proto dbejte při vjezdy a výjezdu z lesních úseků, kde vlivem nižších teplot může silnice namrzat. Obezřetní buďte zejména v blízkosti přechodů pro chodce a v místech, kde je jejich zvýšený pohyb. Brzdná dráha se na mokré vozovce značně prodlužuje .
 
 
 
 
brzdna_draha_50km_snih.jpgbrzdna_draha_50km_snih.jpg

Bezpečná cesta a návrat z cest

Zkontrolujte si především stav baterie, nemrznoucí směsi do chladiče a do ostřikovačů.
Vezměte si s sebou též rozmrazovač zámků, škrabku na okna, případně smetáček a lopatku. Vhodné je nechat si prověřit seřízení světlometů. Na horách jsou bezpodmínečně nutné zimní pneumatiky a někde i sněhové řetězy.
V zimním provozu totiž musíte počítat s možností námraz, tvoření sněhových jazyků a závějí.
Před odjezdem je nutné pečlivě sledovat televizní a rozhlasová dopravní zpravodajství a předpovědi počasí.
Do horských středisek nejezděte na delší dobu bez předchozího zajištění ubytování; předejdete tím zbytečné nervozitě při hledání volné kapacity. Před odjezdem na hory neopomeňte řádně zabezpečit svůj byt či rodinný domek, který opouštíte.
Dále je třeba připomenout všem řidičům, že v zimním období jim ukládá naše právní úprava jezdit i při nesnížené viditelnosti se zapnutými reflektory.
Řidiči se přesvědčili, že osvětlené vozidlo je účinné preventivní opatření ke snížení dopravní nehodovosti.

Jak postupovat, stane-li se dopravní nehoda?

Jsme-li v koloně stojících nebo pomalu jedoucích vozidel, nebo se stane dopravní nehoda, je třeba zachovat klid, nezmatkovat a řídit se pokyny policistů. Nesnažte se vracet couváním a vždy nechejte volný pruh vozovky pro příslušníky integrovaného záchranného systému. Není-li vaše vozidlo schopno pokračovat v jízdě, je třeba ho řádně označit a neprodleně zavolat policii, případně správce komunikace nebo využít asistenční služby. Při manipulaci s vozidlem jej nezapomeňte označit výstražným trojúhelníkem a na sebe je vhodné si obléci zejména za snížené viditelnosti vestu z fluorescenčního materiálu (patří k doporučované výbavě vozidla).


Úseky silnic v okrese Nový Jičín, které v zimním období vzhledem ke svému umístění v terénu způsobují řidičům nejvíce dopravních komplikací.

Jedná se zejména o otevřené úseky v polích a v místech, kde není hustý porost stromů nebo keřů a silnice je vystavena silnému proudění větru:
 
I/47 – Na trase Odry – Fulnek – Bílovec – Ostrava se jedná zejména o úsek Odry – Hvězdné pole – Fulnek. Jedná se o úsek, který prochází členitým terénem a na horizontu se často tvoří sněhové jazyky a závěje. Dále pak je to úsek mezi obcemi Děrné – Kujavy.  Dále pak úsek mezi obcí Pohořílky až do Bílovce
 
I/48 – je to úsek silnice mezi Palačovem aodbočkou na obec Dub a další otevřené úseky ve směru Nový Jičín – Bělotín
 Mostní estakády nad Šenovem u Nového Jičína – Tyto jsou označeny směrovými sloupky modré barvy. Všude tam, kde je podél silnice umístěno buďto zábradlí, nebo svodidla, popřípadě jsou umístěny směrové sloupky na protihlukových bariérách označeny  modrou barvou, hrozí při poklesu teplot namrzání vozovky!!

I/58 – již tradičně musíme zařadit jako problémový úsek v zimním období úsek v okolí Pinduly mezi Frenštátem pod Radhošštěm a Rožnovem pod Radhoštěm

 
I/57 – Na trase Opava – Fulnek – Nový Jičín – Valašské Meziříčí v obci Vrchy řidiči sjíždí táhlým klesáním ve směru z Opavy do Fulneku a v opačném případě se stává, že v kopci uvízne nákladní vozidlo nebo kamion a vznikají nebezpečné situace v provozu na pozemních komunikacích

 
II/441 – silnice druhé třídy směřující z Oder přes Jakubčovice nad Odrou , Spálov a Potštátza hranice okresu Nový Jičín se řadí vzhledem k povětrnostním podmínkám také k hůře sjízdným v případě náhlé sněhové nadílky.  
Nebezpečné jsou také úseky v místech, kde není díky stínění vzrostlých stromů dostatek slunečních paprsků a silnice namrzají.
V těchto úsecích je třeba v zimním období dbát zvýšené opatrnosti!
 
 
por. Mgr. Miroslava Michálková Šálková
PIS Nový Jičín
974 735 207
tisknj@mvcr.cz

 

vytisknout  e-mailem