Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidiči spoléhají více na štěstí než na rozum

NÁCHODSKO – Víkend na silnicích opět odhalil alkohol 

dopravní policista a logo PČR
Policisté náchodského regionu se první dubnový víkend 30. března až 1. dubna 2012 nijak nenudili. Nejen, že vyjížděli k běžným přestupkům a drobné kriminalitě, ale také museli umravňovat řidiče za volanty a řidítky svých vozidel.
 
Plejádu dopravních nehod otevřela v pátek před jedenáctou hodinou v noci neřidička za volantem Chrysleru Voyager. Ačkoli vůbec nevlastní řidičský průkaz klidně sedla do silného vozu a vezla v něm další dva lidi. Vyjela z Broumova, dojela až do Police nad Metují. Tam se ale nějak zamotala v ulicích a při pokusu se otočit nejprve najela až za okraj vozovky a pak narazila do zábradlí u domu, které poškodila. Při dechové zkoušce sice nenadýchala žádný alkohol, policejní hlídce však nepředložila žádné doklady. Jediným prostým důvodem bylo to, že žádný řidičský průkaz nevlastní. Policisté jí zakázali další jízdu a zahájili s ní řízení pro přečin řízení bez oprávnění s možným až ročním trestem odnětí svobody, až dvouletým zákazem řízení a až 50.000 korunovou pokutou.
 
Další nezodpovědný řidič, tentokrát na dvou kolech, boural o půl hodinu později v České Skalici. Tady hrál výraznou roli alkohol. Sedmadvacetiletý muž se chtěl po předchozí návštěvě hostince dopravit domů, pěšky se mu však nechtělo, tak sedl na své jízdní kolo. Jeho klikatá jízda skončila záhy. Přepadl přes přední kolo a poranil se v obličeji. Provedená dechová zkouška s výsledkem 2,26 promile jasně ukázala, proč se jízdní kolo z poslušného dopravního prostředku změnilo v neposlušné „zvíře“. Zraněného odvezla záchranná služba a po vyšetření zůstal hospitalizován v nemocnici.
 
I sobotní silnice zažila motoristu s nějakou tou promilí pod čepicí. Před pátou hodinou odpoledne ve Velkém Poříčí ve směru na Malou Čermnou nepřizpůsobil rychlost vozu 61letý řidič VW Golf a při průjezdu levotočivou zatáčkou jej silnice „vyhodila až na zaparkované vozidlo na druhé straně vozovky a pak do zdi budovy firmy Atas. Přivolaná záchranka zjistila, že řidič žádné zranění neutrpěl a ponechala ho na místě nehody. Dechová zkouška zakrátko vysvětlila, kdo že pomáhal šlapat na plynový pedál a točit volantem, byl to alkohol v hodnotě 1,76 promile. Policejní hlídka proto řidiči na místě zakázala další jízdu a zadržela řidičský průkaz. Dopravní nehodu dále prošetřuje.
 
Před nacházejícími velikonočními svátky policisté upozorňují, že na silnicích se řidiči budou moci setkat se zvýšenými kontrolami už od poloviny týdne, kdy děti budou mít prázdniny. Všem řidičům dvoustopých i jednostopých vozidel, pak vzkazují, aby jezdili opatrně a hlavně střízliví. Alkohol za volantem je špatným rádcem a ještě horším pomocníkem.
 
por. Mgr. Eva Prachařová
30. března 2012 v 14:45 hodin

vytisknout  e-mailem