Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Řidiči věnujte se plně řízení

KARLOVARSKÝ KRAJ – Oproti loňsku přibylo dopravních nehod. 

V poslední době se v Karlovarském kraji stala řada vážných dopravních nehod, které byly způsobeny nepozorností řidičů. Kritický byl čtvrtek 14. 5. 2015. V tento den vyhasly v rozmezí několika hodin na silnicích na Karlovarsku dva lidské životy. (viz článek zde).
 
Co se týká statistiky dopravní nehodovosti, vyjeli za první čtyři měsíce tohoto roku dopravní policisté v celém kraji již k 575 dopravním nehodám, což je o 93 dopravních nehod více než za stejné období loňského roku. Při těchto nehodách byly usmrceny již 3 osoby, 12 jich bylo těžce zraněno a 184 osob bylo zraněno lehce. Ve 29 případech byl viníkem dopravních nehod také alkohol.
 
Nejčastějšími příčinami nehod byla rychlost, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění a nesprávný způsob jízdy, který nemusí zákonitě souviset jen s telefonováním za jízdy. Řidiči se často rozptylují zapalováním cigaret, jídlem, hovorem a otáčením se na spolujezdce nebo laděním rádia. Musíme zdůraznit, že se řidiči musí plně věnovat řízení. O nepozornosti vypovídá statistika druhů dopravních nehod.243 řidičů se srazilo s pevnou překážkou, 114 řidičů s lesní zvěří, 113 s nekolejovým vozidlem a dalších 86 řidičů havarovalo z již zmíněných důvodů.
 
Nabádáme řidiče, aby se při řízení plně věnovali silničnímu provozu a také situaci kolem sebe, zejména aby dodržovali pravidla silničního provozu. Připomínáme staré heslo, které se dříve učilo v autoškolách: „ Řidič by měl myslet na 300 % - na 100% za sebe, 100% za ty, kteří jedou před a za ním a 100% za ostatní účastníky silničního provozu.
 
nprap. Zuzana Týřová
29. 5. 2015

vytisknout  e-mailem