Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Řidička najížděla vozidlem na zasahujícího policistu

HAVLÍČKOBRODSKO: Žena měla téměř dvě promile alkoholu 

Havlíčkobrodští kriminalisté prověřují závažný případ ženy, která řídila vozidlo pod vlivem alkoholu, když jí chtěli policisté zastavit, před hlídkou ujížděla. Po zastavení automobilu na zasahujícího policistu s vozidlem najížděla a poté opět začala z místa ujíždět. Nakonec žena s automobilem havarovala. Při dechové zkoušce jí policisté naměřili téměř dvě promile alkoholu. Osmadvacetiletá žena z Havlíčkobrodska je podezřelá ze spáchání dvou trestných činů. Případ kriminalisté dále prověřují.
 
Případ pro policisty začal v neděli 25. května v Jihlavě na ulici Pražská. Po páté hodině ráno si všimli vozidla Peugeot, jehož řidička se dopustila dopravního přestupku. Automobil se proto rozhodli zastavit. Policisté dali řidičce znamení k zastavení, na který však nereagovala, a místo toho začala ujíždět ve směru na Havlíčkův Brod. Policejní hlídka za vozidlem okamžitě vyjela, na dálničním přivaděči se policisté pokoušeli automobil opakovaně předjet, což se jim ale nepodařilo, neboť řidička peugeotu najížděla před policejní vozidla a bránila mu tak v předjetí. Manévr tak nebylo možné provést bezpečně, a proto od něho policisté upustili, v pronásledování ujíždějícího automobilu dále pokračovali a informaci o směru, kterým vozidlo Peugeot jede, předali k přijetí opatření dalším policejním hlídkám, které se v dané lokalitě nacházely. U obce Štoky řidička vozidla Peugeot odbočila na obec Pozovice, kde dále nemohla v jízdě pokračovat, s automobilem ještě začala couvat. Vozidlo policisté zastavili a provedli zákrok. Zjistili, že automobil řídí žena, která byla zjevně pod vlivem alkoholu, chovala se velmi přecitlivěle, policisté jí při dechové zkoušce naměřili hodnotu 1,67 promile alkoholu.
Náhle se však žena s vozidlem opět rozjela a opakovaně automobilem najela na jednoho z policistů, který musel před vozidlem uskočit, neboť by ho jinak řidička automobilem srazila. Žena začala poté ujíždět ve směru na obec Smilov, policejní hlídka za ní okamžitě znovu vyjela a ujíždějící automobil policisté pronásledovali. V opačném směru už také přijíždělo další policejní vozidlo, na které řidička zareagovala tak, že s automobilem vyjela mimo silnici do pole, kde havarovala. Při havárii se řidička zranila. Policisté přivolali na místo zdravotnickou záchrannou službu, která ženu za asistence policie převezla do havlíčkobrodské nemocnice, kde zůstala řidička hospitalizována. Zasahující policisté neutrpěli při najíždění vozidlem zranění, které by si vyžádalo okamžité lékařské ošetření.
Prověřování případu převzali kriminalisté havlíčkobrodského územního odboru. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a zločinu násilí proti úřední osobě spáchaného se zbraní, což je v tomto případě vozidlo,“ řekl npor. Bc. František Šteidl. Žena je tak podezřelá ze spáchání dvou trestných činů, v minulosti již byla soudně trestána, neboť přibližně před čtyřmi lety jela s vozidlem opilá a havarovala.
Kriminalisté provedli ohledání a zadokumentování místa činu a zajistili stopy. Dále provedli šetření a výslechy osob, včetně podezřelé ženy, která byla z nemocnice po dvou dnech propuštěna.
Případ kriminalisté dále prověřují a zjišťují veškeré jeho okolnosti.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
28. května 2014 

vytisknout  e-mailem